Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Szentmártoni Lívia: Kínaiak magyart tanulnak (riport)

„Te beszélsz kínaiul?” – kérdezik tőlem sokszor megrökönyödve az újdonsült ismerősök. „Valamit pöntyögök” – válaszolom gyakran szerényen. És már következik is az örök második kérdés: „És miért pont kínaiul kezdtél el tanulni?”

Miért is, már nem is emlékszem pontosan. Talán mert gyönyörű a hangzása, és minden percben úgy érzem, mintha egy rejtvény kellős közepébe csöppentem volna. De hogy mi okozza a legnagyobb örömet? Az, hogy a világ másik feléről jött ember arca egy pillanat alatt felderül, amint meghallja a ni haómat. Rögtön a barátjának nevez, és engedi, hogy megismerjem. Boldogan meséli el életének minden egyes részletét, mesél a családjáról, a hazájáról, azokról a dolgokról, amelyeket feltétel nélkül szeret.

Februártól tíz új ember élete szövődött össze az enyémmel. Tíz olyan emberé, akik elhagyták a hazájukat, hogy szerencsét próbáljanak egy számukra teljesen ismeretlen országban. Tíz olyan emberé, akik eldöntötték, hogy ha törik, ha szakad, ők bizony megtanulnak magyarul. Van közöttük igazi bonviván, udvarias családapa, visszahúzódó fiatal, cserfes diáklány, és persze nem lenne teljes a kép, ha egy tisztes családanya képében nem képviseltetné magát egy kínai gyorsétterem is. Ők így tízen egy igazi kis Kínát alkotnak hétről-hétre az EKI-ben egy-egy másfél órára.

És, hogy mi a legtiszteletreméltóbb bennük? Az akaratuk és a kitartásuk. Ők tanulni akarnak, mindezt pedig mérhetetlen kiegyensúlyozottsággal és jókedvvel teszik. Mert hiába az a fránya ragozás, azért mégiscsak szép ez a magyar nyelv! Mert bizony jó érzés egy másik nép nyelvén megszólalni, a gondolatainkat megfogalmazni! Ők pedig attól kezdve, hogy először intenek felém boldogan sziázva, többé már nem ugyanazok az emberek, akik korábban voltak. Még mindig kínaiak ugyan, de már a szívükbe sikerült belecsempésznünk Magyarország egy szeletkéjét is.

Mi is jelenthetne nagyobb elismerést az Intézetünknek?

ELTE Konfuciusz Intézet

ELTE Konfuciusz Intézet


A cikk megjelent a Konfuciusz Krónika 2008/1. számában