Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Buslig Szonja Andrea: A zhejiangi konyha (A koldus csirkéje)

A „rizs és halak földjeként” is emlegetett Zhejiang tartomány konyhájára a könnyedség és természetesség a jellemző. A többnyire friss alapanyagokból dolgozó konyha nagyon kevés zsiradékot használ, inkább a lágyabb ízek és telt illatok elérésére törekszik.

A harmonikus ízek mellett a térség szakácsai az ételek tálalására is nagy hangsúlyt fektetnek. Így a térség ételei nem csupán ízükről, hanem esztétikus megjelenésükről is ismertek.

A zhejiangi konyha is több ágra osztható fel: megemlítendő a hangzhoui, shaoxingi, ningbói és wenzhoui irányzat. A hangzhoui nagy mennyiségben használ bambuszrügyet; a shaoxingi a szárnyasokra és édesvízi halakra specializálódott, továbbá a bő mártásokat és a falusias ízeket kedveli; a ningbóinak a roston sült, párolt tenger gyümölcsei a specialitásai, és az erősen sós íz jellemzi; míg a wenzhoui konyha szárnyasokból és egyéb frissen vágott állatokból készült finomságokat kínál.

A konyhai technikák közül a hirtelen sütés, a párolás, az úgynevezett dobva-rázva sütés és a bő olajban való sütés jellemző.

Az említett konyhai stílusok közül a friss ízű és ropogós fogásairól nevezetes hangzhoui konyha a leghíresebb. A hangzhoui nevezetességek közül Magyarországon is ismert a Nyugati-tavi ecetes hal, a koldus csirkéje, a Sárkánykút-teában főtt rák és a Dongpo sertés.

A koldus csirkéje (Jiàohuàtóng jī 叫化童鸡)

A lótusz illatú fogást a népi hagyomány szerint egy tolvaj készítette el először. A történetben a tolvaj csirkét lopott egy gazdától. Éppen nekilátott volna megsütni, amikor megjelentek a császár katonái. Siettében gyorsan agyagba mártotta a baromfit, és behajította a tűzbe, nehogy a rend őrei felfedezhessék nála a zsákmányt. Miután tiszta lett a levegő, a tolvaj megvizsgálta a csirkéjét, s kiderült, hogy az ezen idő alatt porhanyósra és finomra sült.

Egy másik mese szerint a császár oly mértékben sanyargatta a népét, hogy fokozatosan mindenki koldusbotra került. Csapatokba verődött koldusok járták a vidéket. Az egyik ilyen társaságban volt egy öregember, aki már majdnem halálra fagyott és éhen halt a nagy nélkülözésben. Társai próbálták felmelegíteni, és valahonnan szereztek egy fiatal csirkét. Mivel nem volt sem edényük, sem kemencéjük, amelyben megsüthették volna, így különféle növényekkel kenték be, és sárba forgatták a baromfit, s a földbe ásva sütötték meg. Az eredményre azonban senki nem számított. Miután kiásták a készre sült csirkét, annak olyan ízletes zamata és fenséges illata lett, hogy mindenki a csodájára járt, és a mennyei finomság gyorsan elterjedt az egész birodalomban.

Hozzávalók:

2 kisebb fiatal csirke (4–8 hetes)
1 evőkanál só
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsbor
1–1 evőkanál napraforgó- és szezámolaj
1 kb. 2 cm nagyságú tisztított gyömbér
2 szál újhagyma
10 dkg sovány sertéshús, kockára vágva
8 darab shitake gomba felszeletelve
1 fej apróra vágott vöröshagyma
frissen őrölt bors

Tészta:

6 dkg liszt
víz


Elkészítés:

Melegítsük fel a sütőt 200 ºC-ra. Keverjük össze az 1 evőkanál szójaszószt, az olajak felét, az apróra vágott gyömbér egy részét és az újhagymát. Ezzel a keverékkel kenjük be a csirkéket, és hagyjuk pácolódni őket egy óráig.

Ezen idő alatt készítsük el a tölteléket. Forrósítsunk fel kevés olajat egy serpenyőben, majd ebben süssük ropogósra a sertéshúskockákat. Adjuk hozzá a gombát, vöröshagymát, a maradék gyömbért, szezámolajat, szójaszószt és a frissen őrölt borsot. Lassú tűzön főzzük pár percig. Vegyük le a tűzről, öntsük le róla a felesleges olajat (ha van). Töltsük a keveréket a csirkékbe. Miután megtöltöttük a csirkéket, tekerjük alumíniumfóliába, vagy tegyük sütőzacskóba. Fontos, hogy szorosan zárjuk le, nehogy az értékes zamatok kiszivárogjanak.

Készítsük el a tésztát. Fokozatosan keverjük el vízzel a lisztet egészen addig, míg gombócokat tudunk formázni belőle. Osszuk ketté a tésztát, és nyújtsuk ki kb. fél cm-es vastagságúra, majd borítsuk be vele a csirkéket. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon lyuk a tésztán, nehogy a gőz távozni tudjon.

Az előmelegített sütőben süssük 3 órát.

Miután készre sütöttük, bontsuk ki a tésztából (a tésztát nem fogyasztjuk el, csupán a sütésre szolgált), illetve a fóliából vagy sütőzacskóból. Máris fogyaszthatjuk!Kínai konyhaKínai konyha

A cikk megjelent a Konfuciusz Krónika 2009/2. számában