Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Buslig Szonja Andrea: Anhui tartomány konyhája - Li Hongzhang raguja

Anhui tartomány konyhája (Anhui cai vagy huicai) leginkább Huizhou környékének fogásairól ismert. Az itteni ételkészítési stílust a Ming- és Qing-dinasztia korában huizhoui kereskedők terjesztették el Kína-szerte.

A huizhoui kalmárok könnyedén eljuthattak Kína különböző vidékeire, hiszen városuk már a Déli Song-kor elejétől, a 12. századtól az észak–déli kereskedelmi útvonal közepén feküdt. Az itt élő kereskedők vagyona és befolyása legendás volt, ennek is köszönhető az anhui-i fogások ismertsége.

Az anhui-i konyha jellegzetessége, hogy kizárólag helyi alapanyagokkal dolgozik, így a végeredmény egyedülálló és más vidékeken szinte utánozhatatlan. A sóval tartósított számos ízesítőadalék (például sós hússzeletek) tipikus kelléke a sokat utazó kereskedő „mozgó konyhájának”. Emellett az itteni szakácsok gyakran tesznek cukrot az ételekbe, hogy egy kicsit megbolondítsák vele az ízeket. Egyedülállóak a Huangshan szent hegyéről származó gyógynövények – például a fehér bambuszrügy és az illatos gomba –, amelyek mind-mind sajátos módon gazdagítják a konyha ízvilágát. A helyi nevezetességek közül a kőbéka (chukka) és puhapáncélú teknős nem hiányozhat egyetlen anhui-i konyhát kedvelő gurmand asztaláról sem. A főzéshez használt alapanyagok – kiváló ízük mellett – egészségünket is szolgálják: bizonyos fogások idős korban erősítik a csontozatot, javítják a látást vagy csillapítják a lázat.

A különleges alapanyagokat rendkívüli precizitással a megfelelő hőfokon készítik el, hogy az ételek alkotóelemei ne veszítsék el üdeségüket és friss ízüket. A feltálalt ételek harsogó színekben pompáznak, illatuk pedig a Huangshanra repíti el az ínyenceket.

Anhui tartomány nevezetes ételei a huangshani illatos hal, a Bagong-hegyi tofu tekercs, a Li Hongzhang raguja és a párolt teknős édes sonkával.

Li Hongzhang raguja - 李鸿章杂烩 (Lǐ Hóngzhāng zá huì)

A fogás a neves Qing-kori főhivatalnok, a 19. században élt Li Hongzhang nevéhez fűződik. Amerikai tartózkodása alkalmával estélyt rendezett, hogy megmutassa nemzete konyháját a helyieknek. A szakácsnak rendkívül nehéz dolga volt, mivel a kínai konyha remekeinek elkészítéséhez alapvető alapanyagok hiányoztak. Li parancsára a séfek nekiláttak a konyhában található összes alapanyag felhasználásával egy alkalmi ragu elkészítéséhez. Beletettek tengeri uborkát, tintahalat, tofut, sonkát, gombát, csirkehúst és minden egyéb ehető alapanyagot. Mindezeket egybefőzték, és a végeredmény egy új, ínycsiklandozó étek lett.

Hozzávalók:

Az alapanyagok mennyisége ízlés szerint változtatható. Az egyes összetevők mennyiségét Kínában sem határozzák meg pontosan.

kevés fehérre főtt csirkehús
kevés tengeri uborka
kevés halhús
kevés főtt sonka
kevés pacal
kevés olajban pácolt halgyomor
kevés tintahal
kevés vízbe áztatott szárított tofu
kevés szárított kagylóhús
kevés szárított gomba
kevés bambuszrügy
kevés hagyma
csirkehúsleves
kukorica-keményítőElkészítés:

A tengeri uborkát, halgyomrot, tintahalat, bambuszrügyet, tofut és sonkát vágjuk vékony szeletekre. A pacalt, csirkehúst, szárított gombát szintén vágjuk vékony szeletekre, majd adjunk hozzá apróra vágott hagymát, vékonyra szeletelt gyömbért. A főtt csirkehúst és a főtt sonkát vágjuk vékony csíkokra. A halhúst és a csíkokra vágott kagylóhúst pároljuk meg. Végül az összes alapanyagot tegyük fel főni az előre elkészített csirkehúsleves alapba. Forraljuk 5 percig, majd sűrítsük be kukorica-keményítővel.
Ezzel el is készült Li Hongzhang elhíresült raguja, melyet jó szívvel ajánlhatunk a nyugati ételekhez szokott gyomrúaknak is.


Kínai konyha - Li Hongzhang raguja
Kínai konyha - Li Hongzhang raguja
Li Hongzhang
Kínai konyha - Li Hongzhang raguja
Kínai konyha - Li Hongzhang raguja

A cikk megjelent a Konfuciusz Krónika 2010/2. számában