Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Kínában koncertezett az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara

2015. október 22.

Az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara, Kovács László Liszt-díjas karnagy vezetésével a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem (BFSU) és a Sanghaji Idegen Nyelvi Egyetem (SISU) meghívására, a Hanban kiemelt támogatása révén - történetében először - koncertezett Kínában.

Felavatták az ELTE Pekingi Központját

2015. október 22 és 29 között az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekarának 80 tagja négy koncertet adott Pekingben és Sanghajban. Az egyetemtörténeti jelentőségű első kínai koncertkörutat, amely a kínai fél meghívására, az ELTE Konfuciusz Intézet és a kinai Pekingi Idegennyelvű Egyetem (BFSU) szervezésében, az ELTE előző rektorának kezdeményezésére jött létre, több éves előkészítő munka előzte meg.

A nyitókoncertre október 24-én a BFSU zsúfolásig megtelt 900 fős színháztermében került sor. A közönséget köszöntötte Szilas Ceclília, a Magyarország nagykövete, Zhao Min professzor, a vendéglátó egyetem rektorhelyettese és Mezey Barna, az ELTE rektora. Jelen voltak Wang Feng, a Hanban osztályvezetője, Hudecz Ferenc akadémikus, az ELTE előző rektora, a Konfuciusz Intézete Igazgatótanácsának tiszteletbeli tagja, Borhy László akadémikus, a BTK dékánja, Hamar Imre professzor, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója és Buslig Szonja a pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

A programban Liszt, Bartók és Kodály mellett Orbán György – az együttes számára komponált – műve (Magnificat 3. tétel) és J. Rutter alkotása szerepelt. A kínai közönség nagy örömmel fogadta az Együttes programjába beiktatott kínai kompozíciót (Jázmin virág) is, amelyet magyar és kinai diákokból álló kórus adott elő. Vezényelt Kovács László, az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttesének igazgatója, a koncertmester Dúlfalvy Éva volt. A négy hangversenyen (a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetemen, a Nyugat-Peking Kulturális Központban, a Sanghaji Idegen Nyelvi Egyetem két kampuszán) összesen közel négyezerötszáz néző volt kíváncsi az ELTE együttes koncertjére.

Köszönet illeti a kiutazás létrejöttében kiemelt szerepet játszó Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) vezetőjét, Xu Lin miniszter asszonyt, valamint az ELTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatóját Li Min asszonyt. További jelentős anyagi támogatást nyújtott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). Köszönet érte.


KORÁBBI HÍREK