Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Hudecz Ferenc professzor képviselte Intézetünket Qufuban, a Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának ötödik kerekasztal-konferenciáján

2015. július 30.

2015. július 30 és augusztus 2. között került sor a Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának ötödik kerekasztal-konferenciájára Konfuciusz szülővárosában, Qufuban.
A Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) igazgatója, Xu Lin államminiszter meghívására - a tanács tiszteletbeli tagjaként - részt vett Hudecz Ferenc professzor, az ELTE előző rektora, aki 2007 és 2009 között az Igazgatótanács alapító tagja, 2009 és 2011 között főtanácsadója, majd 2011 novemberétől a tanács tiszteletbeli tagja.

A Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának évente – immár ötödik alkalommal – megrendezett kerekasztal konferenciáján a résztvevők meghallgatták Xu Lin államminiszter tájékoztatóját, megvitatták a kidolgozás alatt álló és októberben várhatóan elfogadásra kerülő stratégiai fejlesztési tervet a 13. ötéves periódusra (2016–2020). Véleményt fogalmaztak meg a létrehozni kivánt Alumni szervezettel kapcsolatban. Az öt kontinens tizenegy országából érkezett 17 résztvevő áttekintette a gyorsan fejlődő Intézet hálózat működésével kapcsolatos tapasztalatokat kiemelt tekintettel a Konfuciusz Intézetet működtető partner egyetemek közötti együttműkodésére.

Az ELTE és a Beijing Foreign Studies University (BFSU) 2006-ban hozta létre – Hamar Imre professzor (ELTE BTK Távol-keleti Intézet) irányításával – az első Konfuciusz Intézetet Magyarországon és 2014 őszén nyitotta meg a Konfuciusz Intézetek Közép- és Kelet-európai oktatási Központját. 2015 elején 126 országban 475 Konfuciusz intézet működik.

A konferenciára, az észak-kelet kínai Qufu településen, Konfuciusz szülővárosában (Shandong tartomány) került sor. A konferencia résztvevői meglátogatták Konfuciusz templomát (Kína első számú templomaként tartják számon), a temetőt, valamint a Konfuciusz család lakhelyét, amelyek világörökségi helyszínek 1994 óta. A tartomány közel 10 millió lakosú központja Jining, amelynek vezetése kulturális tanácsadónak kérte fel Hudecz professzort.


KORÁBBI HÍREK