Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának kerekasztal konferenciája

2013. július 27.

Ms Xu Lin államminiszter, a Hanban igazgatója meghivására, 2013 július 27 és 29 között a Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának kerekasztal konferenciáján részt vett Hudecz Ferenc professzor, a tanács tiszteleti tagja, az ELTE korábbi rektora.

A Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsa harmadik alkalommal rendezett kerekasztal konferenciát. A megbeszélésen, amelyre a közel 5 millió lakosú Guiyangban (http://en.wikipedia.org/wiki/Guiyang), a dél-nyugat kinai Guizhou tartomány fővárosában került sor, a résztvevők megvitatták a Konfuciusz Intézetek működésének 8 éves tapasztalatát és javaslatokat tettek a decemberi világkonfrencia témáira. Szóba kerültek az elmúlt évben útjára inditott “Kinai tanulmányok” program első két elemének tapasztalatai is. Ezen alprogramok keretében hallgatók – a bölcsész, valamint a társadalomtudományok területén - pályázhatnak közös témavezetésű illetve kinai tematikájú PhD programokban való részvételre.

A konferencia résztvevői meglátogatták a Guizhou Minzu Egyetemet (http://en.gzmu.edu.cn), amely a kinai nemzetiségekkel, kisebbségekkel kapcsolatos felsőfokú tanulmányok és kutatómunka kiemelt központja, valamint a 2012 szeptember 28-án, Konfuciusz születésnapján megnyilt Guiyang Konfuciusz iskolát, amelyben autentikus körülmények között folyik a “hat művészet” oktatása. A Guizhou Minzu Egyetem tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese jelezte, hogy szivesen alakitanának ki együttműködést az ELTE oktatóival a kisebbségkutatás területén, Kina ezen tartományában közel 50 kisebbség él.

Az ELTE korábbi rektora 2007 és 2009 között az első Igazgatótanács (alapitó) tagja, 2009 és 2011 között főtanácsadó, majd 2011. novemberétől a tanács tiszteletbeli tagja.


KORÁBBI HÍREK