Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőn és csütörtökön: 12.00 - 16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

„Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont” kitüntetésben részesült az ELTE Konfuciusz Intézet!

2020. december 16.

A Chinese Testing International Company és a Center for Language Education and Cooperation szervezésében 2020. december 16-án rendezték meg a „Nemzetközi kínai nyelvtanulás és nyelvvizsgáztatás” című fórumot. Ennek keretei között adták át a „Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont 2020-2021” díjakat. A fórum és a díjátadó ünnepség rendhagyó volt, mivel a koronavírus járvány miatt online került megrendezésre. A fórumot Li Peize, a Chinese Testing International Company vezérigazgatója vezette, és a nagyjából 200 résztvevő 12 professzor, igazgató és szakértő beszédét hallgathatta meg.

A világon jelenleg 156 országban 1201 kínai nyelvvizsgaközpont működik, amelyek közül 2020 decemberében csak 32, az európai kínai nyelvvizsgaközpontok közül pedig összesen 11 nyerte el a rangos „Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont 2020-2021” kitüntetést. Ezek között az intézetek között foglal helyet az ELTE Konfuciusz Intézete is, amely mostantól már nem csak a Modell Konfuciusz Intézet címet, hanem a kiváló kínai nyelvvizsgaközpont címet is magáénak tudhatja, továbbá története során többször is elnyerte a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) kiválósági díját.

Az online díjátadó ünnepségen és fórumon az ELTE Konfuciusz Intézet nevében Prof. Dr. Hamar Imre sinológus, az ELTE nemzetközi ügyek rektorhelyettese, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE BTK Távol-Keleti Intézet igazgatója vette át a kitüntetést, és tartott előadást.

Hamar rektorhelyettes úr először is köszönetet mondott Li Peize vezérigazgató úrnak a Chinese Testing International Company évek óta tartó töretlen támogatásáért, amely nélkül főleg a koronavírus okozta járvány ideje alatt lehetetlen lett volna vizsgáztatni. Rektorhelyettes úr beszédében hangsúlyozta, hogy a nyelvvizsgák szervezésének különösen fontos szerepe van a nyelvoktatás mellett, hiszen egy visszacsatolást nyújt mind a diákoknak, mind az oktatóknak, mind pedig a diákok szüleinek a diák előrehaladásáról, és további tanulásra ösztönzi a hallgatót. Ezeken kívül a Konfuciusz Intézetek által szervezett kínai nyelvvizsgák hazai és külföldi egyetemek felvételijén jelenthetnek plusz pontokat, vagy lehetnek az egyetemre való bejutás alap követelményei, illetve a szakmai előmenetelt is nagyban segítik. Mindezek mellett a Konfuciusz Intézetek nyelvvizsgái azért is lényegesek, mivel a különböző kínai nyelvi, kínai nyelvtanári és egyéb oktatási-kutatási ösztöndíjak nélkülözhetetlen feltételét képezik. Bár minden nyelv elsajátításánál előnyös, ha a tanuló kijut az adott országba, és ott anyanyelvi környezetben tanulhat, de a kínai nyelvnél ez különösen fontos, ezért a Konfuciusz Intézetek egyik alaptevékenységét az képezi, hogy a kínaiul tanulók számára minél több Kínába szóló ösztöndíjról közvetítenek információt, továbbá segítik a pályázókat az ösztöndíjjal kapcsolatos pályázat elkészítése során. Az ösztöndíj elnyerésének elősegítése érdekében az ELTE Konfuciusz Intézet a nyelvvizsgák szervezése mellett a vizsgákra felkészítő tanfolyamokat is indít: jelenleg ilyen tanfolyamok HSK szintekhez és a BCT nyelvvizsgához vannak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2001 óta lehet letenni a Chinese Testing International Company által szervezett hivatalos kínai nyelvvizsgákat. A vizsgák szervezését 2006-tól kezdve az ELTE Konfuciusz Intézete végzi. Jelenleg az Intézetben négy féle nyelvvizsga közül választhatnak a diákok: elérhető a standard írásbeli (HSK, Hanyu Shuiping Kaoshi), a standard szóbeli (HSKK, Hanyu Shuiping Kouyu Kaoshi), a gyermekek számára kifejlesztett (YCT, Youth Chinese Test) és az üzleti kínai nyelvvizsga (BCT, Business Chinese Test). A HSK és HSKK vizsgák szintjei a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret (CEF, The Common European Framework Reference for Language) alapján, azok követelményeit figyelembe véve lettek kidolgozva, továbbá a HSK és HSKK nyelvvizsgát már Magyarországon is lehet honosíttatni, így értékes pontokat jelenthet a felvételinél. Az ELTE Konfuciusz Intézetében évente kétszer kerül megrendezésre a HSK és HSKK, illetve évente egyszer a YCT és BCT nyelvvizsga. Az Intézet által szervezett nyelvvizsgákon évente összesen mintegy 6-700 vizsgázó vesz részt, és a jelentkezők száma folyamatosan nő. Az elmúlt öt évben összesen 3000 diák tett nyelvvizsgát, és 147 pályázó jutott ki Kínába a Konfuciusz Ösztöndíjjal.

KORÁBBI HÍREK