Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának 7. kerekasztal-konferenciája - Peking

2018. július 15.

Dr. Hudecz Ferenc professzor úr beszámolója a konferenciáról


Hudecz Ferenc professzor, az ELTE korábbi rektora, a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) igazgatóhelyettesének, Dr. Ma Jianfeinek meghívására 2018. július 15-17 között vett részt Pekingben a Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának 7. kerekasztal-konferenciáján, amelyet először 2011-ben rendeztek meg.

2016-ot követően 2018 nyarán megrendezett Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának kerekasztal-konferenciáján a tanács tagjai, tiszteletbeli tagjai, tanácsadók és meghívottak vehettek részt, akiket Tian Xuejun, oktatási miniszterhelyettes köszöntött. Előadásában vázolta a következő időszakra vonatkozó terveket, méltatta az Igazgatótanács tagjainak segítségét, megköszönte a kritikai észrevételeket. A résztvevők kézhez kapták a 2017. évi munkájáról szóló jelentést és meghallgatták Dr. Ma Jianfei igazgatóhelyettes tájékoztatóját az elmúlt félévben történtekről és az év végéig tervezett feladatokról.

Az ülés napirendjén fő témaként szerepelt az “Action Plan for Confucius Institute Development” megújított változata, amelynek szövegét előzetesen megismerhették a meghívottak. Véleményükre a vendéglátók három témakörben voltak kiváncsiak: a) “Opportunities and Challenges of Confucius Institutes” b) “Reform and Development of Confucius Institutes in the New Phase” c) “Suggestions to the Confucius Institutes Headquarters.”

Az öt kontinens tíz országából érkezett 17 résztvevő és 6 meghívott amerikai vendég elemezte az intézethálózat (525 intézet 146 országban) működésével kapcsolatos - különös tekintettel a közelmúltban egyes amerikai egyetemeken szerzett - tapasztalatokat és a hálózat következő évekre vonatkozó terveit.

A konferencia résztvevői meglátogatták a Tiltott város – a nagyközönség számára még nem látogatható részét - az északi kapuhoz közeli palotában bemutatott nagy könyvgyűjteményt (Siku Quanshu), a felújitott Jianfu Pavilont és kertet, amelyet a 1923-as tűzvész után 80 évvel újitottak fel, valamint a XII. században készült “Along the river during the Qingming festival” festmény digitalizált (mozgó) panoráma változatát (http://www.comuseum.com/painting/famous-chinese-paintings/along-the-river-during-the-qingming-festival/).KORÁBBI HÍREK