Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfőtől csütörtökig: 11.00 - 18.30
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Évkönyv - 2021. eseményei

Felébredt Sárkány - Modern Kínát bemutató előadássorozat
Felébredt Sárkány - Modern Kínát bemutató előadássorozat

Hogyan szerelmes egy kínai költő? –
A „homályos költők” körének szerelmi lírája

2021. május 11., 17:00-18:30

Előadó: Viczenti Mátyás, az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának hallgatója


tovább » « bezár

A 70-es évek vége és a 80-as évek a költészet újjáéledését hozta az előző korszakhoz képest Kínában. Az olyan nevek mint Bei Dao (北岛), Gu Cheng (顾城), Shu Ting (舒婷), Duo Duo (多多) vagy Haizi (海子) minden kínai olvasó számára közismertek, de itthon a nagyközönség lényegében még nem hallott róluk. A témák, amiken keresztül igyekszünk bemutatni az alkotókat, a szerelem, a vágyakozás, a csalódás, és a szakítás lesznek, mint olyan érzelmek és helyzetek, amiket mindenki átélt saját életében, és amik örök tárgyai az irodalomnak. A képek és a nyelvezet, amiket a lírikus használ, mindig elárul valami többet azon kívül is, minthogy éppen mit érez az alkotó, mi pedig pont ezeket a sorok mögött rejtőző gondolatokat, attitűdöket fogjuk keresni.

A képen Haizi 海子látható.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)Knyihár Eszter előadása

Taobao falvakon keresztül Shangri-Láig – Társadalmi felelősségvállalás Kínában

Előadó: Knyihár Eszter

Időpont: 2021.április 27. 17:00-18:30


Az Alibaba vállalat, a Taobao és Jack Ma neve összeforrt a kínai gazdasági csodával és a „kínai álom” megvalósulásával. Az Alibaba ismertsége ellenére azonban csak kevesen tudják, hogy a vállalat által megálmodott Taobao falvak sokaknak jelentenek kiutat a mélyszegénységből, ahol etikus módon, fenntartható eszközök alkalmazásával valósul meg a helyi lakosok támogatása.

tovább » « bezár

Ezek a falvak ékes példái a kínai gazdasági felemelkedés nyomán kialakuló tudatos nagyvállalati társadalmi felelősségvállalásnak, mely egyre szervezettebb formában valósul meg Kínában is. A Taobao falvak sikere azonban nemcsak a jó stratégiának, hanem a társadalom részéről érkező pozitív fogadtatásnak is köszönhető. Ezek szerint a kínai társadalom tagjai fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, vagy csak szeretnek adakozni? Egyáltalán a társadalmi felelősségvállalás tekinthető adakozásnak? Vajon hogyan képes egy nagyvállalat etikusan viselkedni az olcsó termelésen alapuló kínai gazdaságban? Az előadás különböző példákon keresztül, többek között ezeket a kérdéseket kívánja megválaszolni, valamint bemutatni azt, hogy milyen módon valósul meg Kínában a nagyvállalati és az egyéni társadalmi felelősségvállalás.

Knyihár Eszter, az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa


Kép forrása:
https://www.modumag.com/articles/the-taobao-villages-phenomenon-how-e-commerce-also-redefines-rural-areas-in-china/

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)Kínai divattörténet II. – A császárkor végétől napjainkig

Ezerarcú Kína online előadássorozat:
Kínai divattörténet II. – A császárkor végétől napjainkig

2021. április 13. 17:00-18:30

Előadó: Torma Laura, az ELTE BTK Távol-keleti Intézet Kínai BA végzett, ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének jelenlegi hallgatója, a Tusoló blog szerkesztője

A kínai divattörténetben nagy változást hozott a Qing-dinasztia 1911-es bukása, amellyel egészen új korszak kezdődött el. A huszadik században Kína és ezzel együtt a kínai divat is hatalmas átalakuláson ment keresztül. A Köztársaság kikiáltásával olyan korszak vette kezdetét, amely nagy hatást gyakorolt a kínai kultúra egészére, így természetesen az öltözködési szokásokra is, hiszen ekkor kezdett kialakulni a mai értelemben vett divatipar.

tovább » « bezár

Torma Laura, a Tusoló blog szerkesztője második, kínai divattörténettel foglalkozó előadásában a modern idők öltözködése kerül középpontba. Szó lesz a nyugati viseletek és a globalizáció kínai divatra tett hatásáról, valamint a médiumok és hírességek egyre növekvő szerepéről. Emellett néhány kínai divatlap, híres kínai divat- és kozmetikai márka kialakulása és a modern hanfu mozgalom is szóba kerül.

A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el: https://www.zoom.us/ Az előadás azonban a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk online rendezvényünkön!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)Latin betű–kínai írásjegy
Előadó: Horváth Janisz

tipográfus, kalligráfus, Intézetünk festészeti és kalligráfia kurzusainak vezető oktatója

Időpont: 2021. március 30., kedd, 17:00-18:30

Ezerarcú Kína online előadássorozat

A kínai írásjegyek négyzetbe írt formája jelentősen eltér az alsó- és felsőszáras latin betűkétől. Más a karakter, más a rajzolat, más a térköz, más a tónusérték..., vagyis minden más az írásképben.

tovább » « bezár

Mégis, olykor az írásrendszereket össze kell kapcsolni. Hogyan, mire figyeljünk, milyen betűtípusok illenek össze, milyen sortávolsággal lesz a legkedvezőbb az olvasat? Megannyi kérdés, ezekre ad válaszokat ez az interkulturális, vizuális kommunikáció témájú előadás.

Vendégünk Horváth Janisz, tipográfus, kalligráfus, az ELTE Konfuciusz Intézet festészeti és kalligráfia kurzusainak vezető oktatója lesz.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk online rendezvényünkön!

A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el: https://www.zoom.us/
Az előadás azonban a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)Kínai divattörténet – A kezdetektől a császárkor végéig
Torma Laura előadása

Időpont: 2021. március 23., kedd, 17:00-18:30

Ezerarcú Kína online előadássorozat

Torma Laura, a Tusoló blog szerkesztője előadásában végigkalauzol a jáde-kultuszt kialakító őskortól, a kínai divat aranykorának nevezett Tang- és a finoman elegáns Song-dinasztia időszakán át egészen a lábelkötésről hírhedt Qing-dinasztia koráig.

tovább » « bezár

Kína történelme több ezer éves múltra nyúlik vissza, a különböző korok emberei pedig más-más ruhákat hordtak a folyton változó, megújuló divatnak vagy a császári rendeleteknek megfelelően. Egészen másképp öltözködtek a Shang- vagy a Ming-dinasztia emberei, de a viseletek sokszínűsége nemcsak az egymást váltó történelmi korszakok sajátossága volt, hanem jelentős eltérések mutatkoztak az egyes időszakok különböző társadalmi csoportjainak öltözékei között is, természetesen más viseletet hordott a császár, az írástudók vagy az egyszerű nép.

Az előadáson az alapvető ruhadarabok és kiegészítők megismerésén túl szó lesz a régi kínaiak szépségápolási fortélyairól, a különleges császári köntös szimbolikájáról, fehérneműtitkokról és még sok más érdekességről.

Torma Laura, az ELTE BTK Távol-keleti Intézet Kínai BA végzett, ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének jelenlegi hallgatója, a Tusoló blog szerkesztője

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk online rendezvényünkön!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)A három királyság regényes története
Salát Gergely előadása

Időpont: 2021. március 9., kedd, 17:00-18:30

Ezerarcú Kína online előadássorozat

A regény keletkezéstörténetéről, recepciójáról, a magyar fordításokról és a műhöz kapcsolódó sok más érdekességről hallhatnak mindazok, akik március 9-én csatlakoznak

tovább » « bezár

A három királyság regényes története a négy legjelentősebb klasszikus kínai regény egyike (a Vízparti történet, a Nyugati utazás és A vörös szoba álma mellett). A 120 fejezetből álló, Ming-kori nagyregény szerzője Luó Guànzhōng (罗贯中, 1330?-1400?), aki monumentális, 200 szereplőt mozgató művében a három királyság korának időszakát (220–280) dolgozza fel, bemutatva annak politikai küzdelmeit és fegyveres konfliktusait. Regénye nemcsak az irodalmi kánonban jelentős, hanem számos művészeti ágra, így a szín- és filmművészetre is inspirálóan hatott, emellett komoly befolyással volt a későbbi korok politikai gondolkodásmódjára és hadászati stratégiáira is.

A regény keletkezéstörténetéről, recepciójáról, a magyar fordításokról és a műhöz kapcsolódó sok más érdekességről hallhatnak mindazok, akik március 9-én csatlakoznak A három királyság regényes története című online programunkhoz. Előadónk dr. Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai Tanszékének vezetője, az ELTE BTK Kínai Tanszékénnek egyetemi docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója lesz.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk online rendezvényünkön!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)A kínai asztrológia alapvető fogalmainak eredete, Pap Melinda előadása

A kínai asztrológia alapvető fogalmainak eredete - online előadás
Pap Melinda előadása

Időpont: 2021. március 2., kedd, 17:00-18:30

Nemrég léptünk át a patkány évéből az ökör évébe. Ez alkalomból szeretnénk közelebbről megismertetni látogatóinkat az ősi kínai asztronómia és asztrológia rendszerével, kialakulásával, az ókorban és a későbbi időszakokban betöltött szerepével.


tovább » « bezár

Pap Melinda, az ELTE BTK Távol-keleti Intézet Kínai szakának egyetemi adjunktusa, buddhizmuskutató izgalmas előadásában átfogó képet ad a kínai asztrológia alapvető szemléletéről és fogalmairól, a jóslás és naptárkészítés tudományáról, a ying-yang és a 5 elem komplex rendszeréről és az állatövi jegyek eredetéről.


Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk online rendezvényünkön!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)Knyihár Eszter online előadása

PRÉSBEN – PÁRVÁLASZTÁS ÉS HÁZASSÁG KÍNÁBAN - online előadás
Knyihár Eszter előadása

Időpont: 2020. február 16., kedd, 17:00-18:30

Érzelem vagy érdek? Lázadás vagy hagyománykövetés? Kivárni vagy sietni? Gyereket vállalni vagy autót venni? Diplomázni vagy házasodni? Lakás vagy esküvő? Új iPhone vagy feleség?

tovább » « bezár

Érzelem vagy érdek? Lázadás vagy hagyománykövetés? Kivárni vagy sietni? Gyereket vállalni vagy autót venni? Diplomázni vagy házasodni? Lakás vagy esküvő? Új iPhone vagy feleség? Bízzam a szüleimre vagy inkább egy közvetítőre? Vajon mi járhat egy házasulandó korba lépő kínai fiatal fejében? Egyáltalán ki számít fiatalnak Kínában? Knyihár Eszter az ELTE Kínai Tanszékének doktorandusza, az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa „Présben - Párválasztás és házasság Kínában” című előadásában a szerelem és házasság körül napjaink Kínájában kialakult komplex képet mutatja be, stílusosan Valentin nap környékén.

A képen látható írásjegy (囍) jelentése ’páros boldogság’, melyet sokszor használnak dekorációként örömteli események, például esküvők, a kínai holdújév vagy egyéb ünnepek alkalmával. Gyakran díszítik vele az ifjú párnak szánt tárgyakat, ajándékokat is.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk online rendezvényünkön!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)SALÁT GERGELY online előadás

SALÁT GERGELY online előadása
Címe: Konfuciusz utódai

Időpont: 2020. február 2., kedd, 17:00-18:30

Konfuciusz (a hagyomány szerint Kr. e. 551-től Kr. u. 479-ig) a kínai kultúrtörténet egyik legjelentősebb alakja. Filozófiájának erőteljes hatása a mai napig nyomon követhető nemcsak Kínában, hanem a térség környező országaiban is.


tovább » « bezár

Bölcseletéhez kötődik a kínai társadalmi normák alapját képező xiao, vagyis szülőtisztelet (’gyermeki szeretet’), amelynek legfontosabb megnyilvánulása az ősök emlékének ápolása, a felmenőkkel szembeni tiszteletteljes magatartás, illetve a családi vérvonal fenntartása. Ennek fényében nem meglepő, hogy maga Konfuciusz büszkélkedhet a világtörténelem leghosszabb, dokumentált családfájával, leszármazottai most is köztünk élnek. A témához kapcsolódó sok más érdekességről hallhatnak mindazok, akik február 2-án csatlakoznak a Konfuciusz utódai című online programunkhoz. Előadónk dr. Salát Gergely, a PPKE BTK Kínai Tanszékének vezetője, az ELTE BTK Kínai Tanszékénnek egyetemi docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója lesz.

Az online előadáshoz az alábbi linkre kattintva tudnak csatlakozni 2021.02.02-án 17 órától:

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk online rendezvényünkön!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)