Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfő−Csütörtök: 10.30 - 18.30, Péntek: 10.30 - 16.00
                           www.facebook.com    youttube.com    Kínai enciklopédia

Konfuciusz Ösztöndíj 2016

Már lehet jelentkezni a 2016-os Konfuciusz Ösztöndíjra!

Konfuciusz Ösztöndíj - segítség a jelentkezéshez

Kedves Hallgatóink!

2016. május 4-én 13:30 és 17:00 óra között
Feng Guang tanár úr a tanári szobában fogadó órát tart.

Akinek kérdése van a Konfuciusz Ösztöndíjra jelentkezéssel kapcsolatban, vagy elakadt a regisztrációban forduljon hozzá bizalommal!


Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót, mert 2016-ban változott a Konfuciusz Ösztöndíj pályázatok benyújtásának eljárásrendje és az elbírálás folyamata, valamint módosultak a pályázati feltételek, és új típusú ösztöndíjak is kiírásra kerültek.

A regisztrációs rendszer egész évben elérhető, az ösztöndíjakat azonban csak az ösztöndíj kiírásban megjelölt időszakokban lehet igénybe venni.

Amennyiben a regisztráció során probléma merül fel, vegyék fel a kapcsolatot Feng Guang tanár úrral, angol vagy kínai nyelven.
(feng.guang@konfuciusz.elte.hu)


Jelentkezési határidők

"4 hetes" Ösztöndíjra:
Jelentkezési határidő a nyári időszakra: 2016. április 15.
Jelentkezési határidő a téli időszakra: 2016. szeptember 15.


MTCSOL, az 1 egyetemi év + MTCSOL, a BTCSOL, az egy egyetemi évre és az egy egyetemi szemeszterre szóló ösztöndíj esetében:

- Ha 2016. szeptember 1-én szeretné megkezdeni a tanulmányait,
a jelentkezési határidő 2016. június 30.,

- ha 2017. március 1-én szeretné megkezdeni a tanulmányait, akkor
a jelentkezési határidő 2016. december 31.


Ösztöndíjak és pályázati feltételek:

A pályázó nem kínai állampolgár, jó egészségi állapotnak örvend, elmúlt 16 éves, de még nem töltötte be 35. életévét.
A kínai nyelvtanárként dolgozók 45 éves korukig pályázhatnak.


1. MA ösztöndíj kínai, mint idegen nyelv szakos tanárképzésben részt venni kívánó diákoknak (MTCSOL)

Az ösztöndíj 2 egyetemi évet foglal magában.

Feltételek:

• (kínai nyelv szakos) BA diploma
VAGY
• legalább 180 pont HSK 5-ös nyelvvizsgán ÉS legalább 50 pont a HSKK középfokú nyelvvizsgán
• előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik kínai nyelvtanárként dolgoznak, vagy igazolást tudnak bemutatni arról, hogy az egyetem elvégzése után kínai nyelvtanárként fognak elhelyezkedni.


2. Ösztöndíj 1 egyetemi évre + MA ösztöndíj kínai, mint idegen nyelv szakos tanárképzésben részt venni kívánó diákoknak (MTCSOL)

Az ösztöndíj 3 egyetemi évet foglal magában.

Feltételek:

• (kínai nyelv szakos) BA diploma
VAGY
• legalább 180 pont HSK 3-as nyelvvizsgán ÉS legalább 60 pont a HSKK alapfokú nyelvvizsgán
• A pályázónak igazolnia kell, hogy egy általa kiválasztott Konfuciusz Intézettel munkaviszonyban áll, vagy a jövőben elhelyezkedik egy intézetnél/nyelviskolánál, ahol kínai nyelvet fog oktatni.


3. BA ösztöndíj kínai, mint idegen nyelv szakos tanárképzésben részt venni kívánó diákoknak (BTCSOL)

Az ösztöndíj 4 egyetemi évet foglal magában.

Feltételek:

• legalább 180 pont a HSK 3-as nyelvvizsgán
• ÉS legalább 40 pont a HSKK középfokú nyelvvizsgán
• ÉS érettségi vizsga

Az ösztöndíjat csak 20 éves kor alatt lehet pályázni.


4. Ösztöndíj 1 egyetemi évre

Az ösztöndíj 11 hónapot foglal magában.

Az ösztöndíjat a Konfuciusz Intézetek (Tantermek) diákjai, kínai nyelvtanárok, kínai szakos hallgatók, a HSK nyelvvizsgán jól teljesítő vizsgázók pályázhatják.

Feltételek:

• legalább 180 pont a HSK 3-as nyelvvizsgán ÉS legalább 60 pont a HSKK alapfokú nyelvvizsgán
VAGY
• legalább 180 pont a BCT (A) írásbeli, és legalább 180 pont a BCT szóbeli nyelvvizsgán.

A jelenleg Kínában tanulók nem pályázhatnak erre az ösztöndíjra.


5. Ösztöndíj 1 egyetemi szemeszterre

Az ösztöndíj 5 hónapot foglal magában.

Feltételek:

• legalább 120 pont a HSK 2-es nyelvvizsgán
• ÉS legalább 40 pont a HSKK alapfokú nyelvvizsgán
VAGY
• legalább 100 pont a BCT (A) írásbeli, és legalább 120 pont a BCT szóbeli nyelvvizsgán.

Az ösztöndíjra csak olyanok jelentkezhetnek, akik korábban még nem folytattak Kínában tanulmányokat.


6. "4 hetes" Ösztöndíj

A 4 hetet magába foglaló ösztöndíj elsősorban a kínai nyelv elsajátítására fókuszál. Az ösztöndíjat elsősorban a Konfuciusz Intézetek (Tantermek) diákjai, és a HSK nyelvvizsgán jól teljesítő vizsgázók pályázhatják. A jelentkezőnek rendelkeznie kell HSK vagy BCT eredménnyel, és csak akkor pályázhat az ösztöndíjra, ha korábban még nem folytatott tanulmányokat Kínában.

Jelentkezési határidő a nyári időszakra: 2016. április 15.
Jelentkezési határidő a téli időszakra: 2016. szeptember 15.

* * *

A „Chinese Bridge” verseny győztesei, akik a 2016-os „Confucius Institute Scholarship Certifacete”díjban részesültek, arra az ösztöndíjra pályázhatnak, amelyet számukra a bizonyítványban megjelöltek.

Ebben az évben 150 fogadó intézményként megjelölt kínai egyetem nyújt számos területen képzéseket, úgy mint kínai, mint idegen nyelv szakos kínai tanárképzés, kínai nyelv és irodalom, kínai történelem, kínai filozófia, hagyományos kínai orvoslás, kínai zene, kínai tánc stb. A fogadó intézményekkel kapcsolatos további információért látogasson el a Konfuciusz Ösztöndíj weboldalára: http://cis.chinese.cn

Tudnivalók az ösztöndíjról:

A MTCSOL, az 1 egyetemi év + MTCSOL, a BTCSOL, az egy egyetemi évre és az egy egyetemi szemeszterre szóló ösztöndíjat elnyert pályázók 2016. szeptember 1-től, vagy 2017. március 1-től kezdhetik meg tanulmányaikat.

A 4 hetes ösztöndíjak 2016. július 15 – augusztus 14. VAGY 2016. december 15 – 2017. január 14-ig vehetők igénybe. Más időszakban abban az esetben szerveznek képzéseket, ha minimum 10 jelentkező összegyűlik a tanfolyamra. A Konfuciusz Intézeteknek (Tantermeknek) 3 hónappal korábban kell kezdeményezni a jelentkezők pályázatának elbírálását.

A Konfuciusz Ösztöndíj tartalmazza a tandíjat, a szállásköltséget, az ösztöndíjat és egy átfogó egészségügyi biztosítás költségeit.
Az elszállásolás (általában két ágyas) kollégiumi szobákban történik. Azok számára, akik a fogadó intézményük engedélyével a campuson kívül bérelnek szobát/lakást, havonta vagy negyedévente igényelhetnek lakhatási támogatást a fogadó intézménytől. A támogatás havi 700 yuan személyenként.

Az ösztöndíjat a fogadó intézet havonta folyósítja.

• BTCSOL, 1 egyetemi évre, és 1 egyetemi szemeszterre szóló ösztöndíj esetén a havi támogatás 2 500 yuan
• MTCSOL ösztöndíj esetén a havi támogatás 3 000 yuan

A beiratkozás időpontja és menete a fogadó intézménytől függ. Azok a diákok, akik a felvétel hónapjának 15. napja előtt, vagy 15. napján iratkoznak be, az egész hónapra megkapják az ösztöndíjat. Azok a diákok, akik a hónap 15. napja után iratkoznak be, csak fél havi ösztöndíjat kapnak.

A diplomázás hónapjában esedékes ösztöndíjak egy fél hónappal később kerülnek folyósításra, mert a pénz elutalásához szükséges a fogadó intézmény megerősítése arról, hogy a diák lediplomázott.

A tanulmányok idején az a diák, aki 15 napnál tovább tartózkodik Kínán kívül személyes okokból (kivéve a hivatalos szüneteket), annak az ösztöndíját a távollét idejére felfüggesztik.

Az ösztöndíj fizetését lógás, vagy az iskolából való kimaradás esetén felfüggesztik.

Az átfogó egészségügyi biztosítást a fogadó intézmény vásárolja, összhangban a Kínai Oktatási Minisztérium által kiadott, nemzetközi diákokra vonatkozó releváns szabályzatokkal. A biztosítás értéke 800 yuan/fő/év.

A diplomát nyújtó ösztöndíjakra jelentkezőknek (1., 2., és 3. kategória) év végén vizsgán kell részt venniük. Csak azok a diákok jogosultak a következő évben teljes ösztöndíjra, akik kiemelkedő eredményt értek el az egyetemi vizsgákon, illetve a HSK és a HSKK vizsgákon is. Azok, akik átlagos teljesítményt nyújtanak, a jövőben csak részösztöndíjra jogosultak. A nem megfelelő teljesítményt nyújtók a későbbiekben nem jogosultak az ösztöndíjra. A részösztöndíj tartalmazza a tandíjat, a szállásköltséget, és az átfogó egészségügyi biztosítást. Az egy egyetemi évre, illetve az egy egyetemi szemeszterre beiratkozó diákoknak a program lejárta előtt HSK és HSKK nyelvvizsgán kell részt venniük. A vizsga díját a fogadó intézmény megtéríti.

A jelentkezés folyamata:

A jelentkezési rendszer egész évben elérhető, a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat azonban a szemeszter kezdete előtt két hónappal fel kell tölteni a rendszerbe.

Amennyiben valaki 2016. szeptember 1-én szeretné megkezdeni a tanulmányait, a jelentkezési határidő 2016. június 30., ha pedig 2017. március 1-én szeretné megkezdeni a tanulmányait, a jelentkezési határidő 2016. december 31.


A jelentkezők, az ajánló intézetek és a fogadó intézetek további információt a Konfuciusz Ösztöndíj weboldalán találnak: http://.cis.chinese.cn

A jelentkezés menete
1. regisztráció a Konfuciusz Ösztöndíj honlapján (http://cis.chinese.cn)
2. Application Form (jelentkezési lap) kitöltése online
3. a szükséges dokumentumok feltöltése a regisztrációs rendszerbe

A HANBAN ösztöndíjakért felelős osztálya dönt arról, hogy a jelentkezés érvényes-e, a fogadó intézmény pedig listát küld a HANBAN-nak az általuk kiválasztott diákokról.

A HANBAN átfogó értékelést vezet az összes jelentkezőkről, és verseny alapján dönt a diákok felvételéről.

A felvételi eredmények 45 nappal a pályázati anyagok érvényessé minősítése után kerülnek kihirdetésre.

A sikerrel pályázó jelentkezők megerősítése után a fogadó intézménynek 15 munkanapon belül postáznia kell a „Letter of Admission”-t és a „Visa Application Form for Foreigners to Study in China” (JW202 Form), az ösztöndíjról szóló igazolás másolatát, és minden más szükséges dokumentumot.

A hiányos vagy hibásan kitöltött pályázatok nem kerülnek feldolgozásra.

Kizárásra kerülnek azok a jelentkezők, akik hamis dokumentumokkal pályáznak, vagy akiknek a jelentkezését más hajtotta végre.

Ha az ösztöndíj nyertese nem tud időben megjelenni a fogadó intézményben a beiratkozáson, akkor a távolmaradás okát 15 nappal a beiratkozás időpontja előtt írásban közölnie kell a fogadó intézménnyel. Azok, akik nem iratkoztak be a megjelölt időpontban, és okuk sem volt a távolmaradásra, elveszítik az ösztöndíjukat.

Törlésre kerül azoknak a diákoknak az ösztöndíja is, akik nem mentek át az egészségügyi vizsgálatokon, kimaradnak az iskolából, vagy túl sok igazolatlan órájuk van.

Kapcsolat:

Division of Scholarship, Confucius Institute Headquarters / Hanban

Cím: 129, Deshengmenwai Street, Xicheng District, Beijing, 100088.
Fax: +86-10-58595727
Email: scholarships@hanban.org
Konfuciusz Ösztöndíj honlapja: http://cis.chinese.cn
HSK és HSKK nyelvvizsga honlapja: www.chinesetest.cn

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

Amennyiben az alábbi dokumentumok nem angol vagy kínai nyelvűek, közjegyző által hitelesített másolatot kell csatolni.

1. Útlevél fényképes oldalának másolata.
2. Amennyiben a jelentkező még nem múlt el 18 éves, a Kínában megbízott gyám nyilatkozata.
3. HSK, HSKK, BCT és BCT szóbeli vizsga eredményei VAGY bizonyítvány.
4. „Chinese Bridge” verseny győzteseinek a versenyen való részvételről szóló igazolás.
5. Ajánlólevél.
6. A kínai nyelvtanároknak munkáltatói igazolás, és egy ajánlólevél az intézet/nyelviskola vezetőjétől, ahol alkalmazásban áll.
7. Legmagasabb iskolai végzettséget igazoló okirat, és annak hivatalos másolata. Aktív hallgatói jogviszony esetén igazolás a végzés várható időpontjáról.
8. MTCSOL és 1 egyetemi év MTCSOL programra jelentkezőknek 2 ajánlólevél egy egyetemi professzortól vagy docenstől. Előnyben részesítik azokat a diákokat, akik tudnak munkáltatói jogviszony igazolást csatolni, vagy olyan dokumentumot, amely igazolja, hogy a program elvégzése után kínai nyelvtanárként fogják őket alkalmazni.

A fogadó intézmények kapcsolatba lépnek a jelentkezőkkel, ha további dokumentumokra van szükség.