Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfő−Csütörtök: 11.00 - 18.30, Péntek: 11.00 - 16.00
                           www.facebook.com    youttube.com    Kínai enciklopédia

Salát Gergely: Világok találkozóhelye: Shanghai

Shanghai Kínán belül is külön világ: a Jangce-torkolatban fekvő metropolisz másfél évszázada Kelet és Nyugat érintkezésének helyszíne, a kínai modernizáció motorja, manapság pedig a kínai gazdasági csoda szimbóluma. A város 2010-ben világkiállítást rendez, amely a pekingi olimpia után újabb lehetőséget ad a kínaiaknak, hogy megmutassák magukat a külvilágnak.
Szabó György, a Konfuciusz Krónika munkatársa, az expóra készülődő nagyvárosban és környékén járt, az ő képriportját láthatják.

Shanghai a 19. század közepéig jelentéktelen, álmos település volt, azóta azonban Kína legnagyobb városává vált. A húszmilliós központ annak köszönheti különleges atmoszféráját, hogy Shanghaiban a lehető legsajátosabb módon találkozik számos különböző világ. Továbbélnek itt a Jangce-delta hagyományai, érződik, hogy mintegy ezer éve ez Kína leggazdagabb, legelevenebb, legnyitottabb vidéke. Megmaradtak itt a nyugati hatalmak jelenlétének emlékei, a bank- és hotelépületek, a villák és a nagyáruházak. Állnak a hatalmas gyárak, kikötők, munkásnegyedek, tanúsítva, hogy Shanghai jó ideje Kína egyik legfontosabb ipari és kereskedelmi központja. Egymás után nőnek ki a földből a lélegzetállító felhőkarcolók, gyorsvasutak, a modern építészet és technika remekei.

Shanghaiban körülnézhetünk a világ egyik legmagasabb épületének tetejéről, majd megpihenhetünk egy százéves, európai stílusú kávézóban. Felülhetünk a világ egyetlen mágneslebegtetésű vasútjára, aztán a csatornákon elhajózhatunk valamelyik környékbeli középkori kisvárosba, ahol mintha megállt volna az idő. Megcsodálhatjuk a városisten középkori templomát, elkölthetjük pénzünket a földrész legdivatosabb bárjaiban, napokat tölthetünk Kína talán legjobb történeti múzeumában, s megvehetünk bármit, amit a világon előállítanak. Shanghainak nem ezer arca van, hanem jóval több.

Nem csoda, hogy a város mágnesként vonzza az embereket, nemcsak Kína különböző vidékeiről, hanem az egész világról. Az itt élők harmada nem shanghai-i őslakos: több millió vendégmunkás, számtalan kereskedő, üzletember, bankár, befektetési tanácsadó, művész, divattervező, filmes, értelmiségi érkezett ide Kína más tartományaiból, de másfél százezer külföldi is él itt. S nincs köztük, akit ne igézne meg a fényes, nyüzsgő, sokszínű metropolisz, aki ne érezné a régi, számtalanszor kimondott és leírt igazságot, mely szerint Shanghai – örök.

Shanghai
Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai
Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai
Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai
Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai Shanghai

A cikk megjelent a Konfuciusz Krónika 2010/1. számában