Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfő−Csütörtök: 11.00 - 18.30, Péntek: 11.00 - 16.00
                           www.facebook.com    youttube.com    Kínai enciklopédia

Salát Gergely: Olimpiai játékok Pekingben - Táncoló Peking

A nyolcas a kínai hagyományok szerint különösen szerencsés számnak számít, így nem véletlen, hogy a világ legnagyobb sporteseményének megnyitója pontban a 2008. év 8. havának 8-ik napján, 8 óra 8 perc 8 másodperckor fog kezdődni. Reméljük, az időpont a magyar sportolóknak is szerencsét hoz. Hogy a versenyzők sikere nem a házigazdák előkészületein fog múlni, az biztos.

Kína már régóta vágyott arra, hogy az elmúlt évtizedekben elért látványos eredményeit, modernizációja sikereit a külvilágnak is megmutassa. Erre kínál remek alkalmat a 2008-as olimpia, melyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai elsöprő többséggel ítéltek a kínai fővárosnak. A vendéglátók óriási erőfeszítéseket tettek és tesznek, hogy az idei olimpia sikeres és emlékezetes legyen.

Helyszínek

A 29. nyári olimpiai játékok fő helyszíne természetesen Peking, de néhány más város is bekapcsolódik az eseménysorozatba. A vitorlásszámokat a tengerparti Qingdaóban tartják, a futballselejtezőket pedig a legjobb első osztályú focicsapatoknak otthont adó városokban, Tianjinben, Shanghaiban, Qinhuangdaóban, és Shenyangban. A lovas számokat – a lóversenyért rajongó hongkongiak örömére – a Kínához egy évtizede visszatért volt brit gyarmaton rendezik.

Pekingben a már meglévő létesítmények mellett 12 vadonatúj sportcsarnokot, stadiont, uszodát építettek. Ezek többségükben a modern építészet remekművei. Különösen a „Madárfészek” (hivatalos nevén: Nemzeti Stadion) és a „Vízkocka” (Nemzeti Vízisport Központ, más néven [H2O]3) kiemelkedő alkotások, amelyeknek az egész világ a csodájára jár.

A játékok megrendezésére Kína 2 milliárd dollárt költ, s ezzel az athéni olimpia költségvetése alatt marad. Több mint 40 milliárd dollárt költöttek azonban Peking teljes átformálására, nagyszabású infrastrukturális beruházásokra: a meglévő négy mellé még hét metróvonalat építettek, több száz kilométernyi új út épült, több ezer új busz állt szolgálatba, a pekingi repülőtéren pedig átadták a világ legnagyobb terminálját. A jó időjárás biztosítása érdekében Peking körül világújdonságnak számító rendszert építettek ki, amely a remények szerint képes az eső távoltartására.

Pecsétírás, jádekorong

Az olimpia hivatalos emblémájának neve: „Táncoló Peking”. Az embléma felső része egy hagyományos kínai pecsétlenyomatot idéz, ebben a „főváros” jelentésű jing írásjegy kalligrafikus változata látható, amely egyben egy kitárt karú táncoló figura is. Alatta a „Beijing 2008” felirat és az öt karika látható. Az emblémát uraló vörös Kínában hagyományosan a szerencse színe.

Az olimpia kabalafigurája az öt fuwa, vagyis „szerencsebaba”. Nevük Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying és Nini, nevük szótagjai összeolvasva azonos kiejtésűek a Beijing huanying ni, vagyis „Peking üdvözli Önt!” mondattal. Az öt baba mindegyike megfelel a hagyományos öt elem egyikének, valamint az öt olimpiai karikának. Négyük egy-egy állat stilizált változata (hal, óriáspanda, tibeti antilop, fecske), míg Huanhuan az olimpiai lángot jeleníti meg.

Pekingi olimpia

A 35 olimpiai sportágat 35 olyan szimbólum jelöli, amely képileg az adott sportágra utal, de emlékeztet az ősi kínai pecsétírásra is. Az olimpiai fáklya – amely egy összecsavart kínai papírtekercsre hasonlít – szintén az ősi kínai kultúrára utal, csakúgy, mint az érmek: ezek a kínai ős- és ókorban népszerű bi nevű jádekorongot mintázzák. Az olimpia jelmondata: „Egy világ – egy álom” – e mondatot 210 ezer beküldött ötlet közül választottak ki.

Esélyek

Az olimpia 302 eseményén körülbelül 10500 sportoló vesz részt. Ami a nemzetek versenyét illeti, a játékok fő esélyese Kína. A kínaiak Atlantában negyedikek, Sydney-ben harmadikok, Athénban már másodikok lettek az éremtáblázaton, s ez utóbbi olimpián csak négy arannyal maradtak le az amerikaiak mögött. Sokan csodálkoznának, ha az idén nem a házigazdák végeznének az élen.

Pekingi olimpia
Pekingi olimpia
Pekingi olimpia

A cikk megjelent a Konfuciusz Krónika 2008/1. számában