Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfő−Csütörtök: 11.00 - 18.30, Péntek: 11.00 - 16.00
                           www.facebook.com    youttube.com    Kínai enciklopédia

Salát Gergely: Tanuljunk kínaiul az interneten! - linkajánló

Ma már szinte elképzelhetetlen a nyelvtanulás internetes segédeszközök nélkül, s ez a kínaira is igaz. Gyűjtőhonlapok, on-line nyelvleckék, ingyenes segédprogramok, letölthető audiovizuális tananyagok ezrei állnak a kínaiul tanulók rendelkezésére. Az alábbiakban ezekből emelünk ki néhányat.

Ha számítógépen (is) szeretnénk kínaiul tanulni, az első lépés az, hogy a gépünket „meg kell tanítani” kínaiul. Ez nem túl nehéz feladat: a Windows XP 2001-es megjelenése óta a leggyakoribb operációs rendszerek telepítő CD-jén megtalálhatók a kínai írásjegykészletek, installáláskor a nyelvi beállításoknál be kell jelölnünk, hogy a távol-keleti nyelvi fájlokat is használni kívánjuk. Ezt utólag is bármikor megtehetjük; ha pedig elvesztettük a telepítő CD-t, akkor az operációs rendszer gyártójának honlapjáról is letölthetjük a kívánt fontkészletet. Ha a kínai karakterkészlet a gépünkön van, akkor már tudunk olvasni kínai szöveget az interneten is. Nem sokkal bonyolultabb „írni” is megtanítani a gépünket: ehhez csak egy írásjegybevivő segédprogramra van szükségünk. Windows esetében ez lehet a Microsoft Global Input Method Editor (rövidítve IME), amely a cég honlapjáról ingyen letölthető; ennél valamivel jobb a Google Pinyin nevű program (letöltés: tools.google.com/pinyin). Ezeknél és a hasonló írásjegybevivőknél a kínai szót pinyin átírásban kell beírni, majd a megjelenő menüből kiválasztani, hogy melyik írásjegyre gondoltunk.

Szótárak, segédprogramok

Ha már a gépünk tud „írni-olvasni” kínaiul, nekiláthatunk a nyelvtanulást segítő honlapok feltérképezésének. Remek oldal a mandarintools.com, ahol különböző – webes felületen használható vagy letölthető – programokat találunk: szótanuló kártyákat, kínai szöveghez pinyint rendelő alkalmazást, angol–kínai szótárat, szövegkonvertálókat stb., illetve linkeket további hasonló oldalakra.

Angol–kínai és kínai–angol szótárból rengeteget találhatunk az interneten, ezek közül talán a legjobb a www.nciku.com oldalról érhető el. Némileg bonyolultabban kezelhető, de gazdagabb – és klasszikus kínai szövegolvasásnál is használható – a www.zhongwen.com szótára.

Tananyagok

Számtalan honlap kínál on-line tananyagokat, ezek főleg a kezdők számára lehetnek érdekesek. Ilyen például a www.chinese-outpost.com, ahol rengeteg link és kulturális információ mellett informatív bevezető leckék olvashatók a kínai nyelvről. A Rutgers Multimedia Chinese Teaching System honlapján (chinese.rutgers.edu) több kurzusnyi anyagot találunk kezdőtől a haladó szintig, az olvasmányok teljes hanganyagával, ugyanúgy, ahogy a www.minmm.com, a www.clearchinese.com oldalakon vagy a California State University honlapján (www.csulb.edu/~txie/ccol/content.htm). A www.zapchinese.com címen pedig a szószedetek mellett videón tekinthetjük meg, hogy miként kell helyesen írni az egyes írásjegyeket.

Igen informatív az I Love Chinese (www.hellomandarin.com/ilovechinese) című on-line magazin is, amely kínai nyelvvel és kultúrával foglalkozik. Természetesen mindezek csupán töredékét jelentik a kínaiul tanulók számára érdekes tartalmaknak, érdemes mindenkinek körülnéznie a világhálón, hiszen napról napra jelennek meg új oldalak. A magyar lapok közül mindenképp említést érdemel a Bartos–Hamar-féle Kínai–magyar szótár on-line változata, a www.morphologic.hu/kinai/, mely az ELTE Konfuciusz Intézet projektjeként készült el.

Ami megúszhatatlan

A kínai nyelvtanulókat tehát számtalan program és internetes oldal segíti, nem is szólva a megvásárolható vagy kölcsönözhető audiovizuális tananyagcsomagokról. Ezek megkönnyíthetik a tanulást, egy dolgot azonban meg kell jegyeznünk: a tapasztalatok szerint nincs az a remek modern tananyag vagy módszer, amely helyettesíthetné a szorgalmat és a kitartást a kínai nyelv elsajátításában.


A cikk megjelent a Konfuciusz Krónika 2009/1. számában