Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: Hétfő−Csütörtök: 11.00 - 18.30, Péntek: 11.00 - 16.00
                           www.facebook.com    youttube.com    Kínai enciklopédia

Salát Gergely: Konfuciusz szülőföldje, Shandong

Kína egyik legnépesebb, leggazdagabb és legismertebb tartománya Shandong, amelynek kulturális hagyományai is rendkívül hosszú időre nyúlnak vissza. Itt élt Konfuciusz, itt található Kína legszentebb hegye, a Taishan, manapság pedig olyan óriásvállalatok is eszünkbe juthatnak róla, mint a Qingdao Sörgyár, a Haier és a Hisense.

Shandong nagy része az Észak-kínai-alföldhöz tartozik, csak a tartomány közepén, illetve a keleti nyúlványát alkotó Shandong-félszigeten emelkednek hegyek, de kínai viszonylatban ezek sem számítanak magasnak. A területet keletről tenger szegélyezi, s keresztülfolyik rajta a Sárga-folyó. Ez – Henan után – Kína második legnépesebb tartománya, s GDP-je is a második legmagasabb (Guangdong után; igaz, az egy főre jutó GDP-ben csupán a hetedik). Shandong Kína legnagyobb búza- és gyapottermelője, jelentős az arany-, gyémánt-, zafír-, só- és olajkitermelése, emellett fontos ipari és turisztikai központ. Tartományi székvárosa a belsejében található Ji’nan, de legalább ilyen jelentős város a tengerparti Qingdao is. Jelentős nemzeti kisebbségek nem élnek itt, a népesség 99%-a han kínai, akik az észak-kínai nyelvjárás – vagyis a hivatalos mandarin nyelv – helyi változatait beszélik. Érdekesség, hogy a statisztikák szerint Kínában a shandongiak átlagos testmagassága a legnagyobb.

Konfuciusz hazája

Shandong már az ókor óta a kínai világ szívéhez tartozott. A területén volt található a Kr. e. I. évezred Qi és Lu fejedelemsége, ez utóbbiban született és tanított a Kr. e. 6–5. században Konfuciusz. A császárság Kr. e. 221-es megalapításától fogva a Kínai Birodalom része lett. A 19. század végén a német, s kis részben a brit érdekszféra részévé vált (ekkor építették a németek az első sörgyárat Qingdaóban), így a nyugati világgal is viszonylag korán élénk kapcsolatba került.

Shandongban két világörökségi helyszín található. Az egyik a Qufu nevű kisvárosban, az ősi Lu állam fővárosában Konfuciusz templomának, sírkertjének és palotájának együttese, ahová évente bel- és külföldi turisták milliói látogatnak el. Konfuciusz háromszobás lakóházát már két évvel a mester halála után templommá nyilvánította Lu fejedelme, majd Kr. e. 205-ben a Han-dinasztiát megalapító Han Gaozu császár személyesen látogatott ide áldozatot bemutatni. Azóta számos császár elzarándokolt ide, az eredeti házat elbontották, helyére az idők során hatalmas épületkomplexumot emeltek. Ma a Konfuciusz-templom Kína második legnagyobb történelmi épületegyüttese a pekingi Tiltott Város után, kiterjedése 16 ezer m2, s 460 helyiség található benne. Mai formáját 1500 körül nyerte el. Manapság minden évben szeptember 28-án – Konfuciusz állítólagos születésnapján – nagyszabású ünnepséget rendeznek itt.

A templom mellett található Konfuciusz – pontosabban a Kong család – palotája, ahol Konfuciusz leszármazottai éltek. Konfuciusz utódai jelentik a világ legrégebbi folyamatosan dokumentált családját, ők az ókortól egészen 1937-ig, a japán támadásig az állandóan bővülő épületegyüttesben éltek. A család tagjainak mindig különleges előjogaik voltak, számos császári kegyben részesültek, s az ő kötelességük volt a különböző szertartások elvégzése Qufuban. A palota ma 152 épületből áll, 480 helyiséggel. Konfuciusznak jelenleg több ezer leszármazottja él, a család főágának 80. nemzedékbeli képviselője 2006-ban született meg. A családi temető a városon kívül található, a 3,6 km2-es árnyas ligetben a becslések szerint 100 ezer családtag nyugszik, s itt található Konfuciusz – valószínűleg üres – sírja is.

A legszentebb hegy

A másik világörökségi helyszín Shandongban a Taishan. Kínában bizonyos hegyek (pontosabban hegycsoportok) az ősidőktől fogva szentnek számítottak, de a legkiemelkedőbb mindig is a Shandong közepén emelkedő Taishan volt. A hegység legmagasabb csúcsa az 1545 m magas Jáde Császár-hegy (Yuhuang ding). A környék legalább háromezer éve fontos zarándokközpont, számos császár jött ide áldozatot bemutatni az Égnek és a Földnek, s rengeteg templom, sztélé, sziklafelirat, kulturális emlék található a környéken. A táj 80%-át erdő borítja, találunk itt többek között 2100 éves ciprusfákat is, amelyeket a Han-házi Wu császár ültetett. Ha fel akarunk jutni a hegy tetejére, akkor ezt megtehetjük a 9 km hosszú, 7200 fokból álló lépcsőn, amely a hegy legaljáról indul, de drótkötélpálya is a rendelkezésünkre áll. Így vagy úgy, de mindenképpen érdemes felmenni, mert a csúcsról a világ egyik legszebb látványában lehet részünk. (Ám számítsunk rá, hogy ha a lépcsőket választjuk, akkor utána jó pár napig remegni fog a lábunk).

A tengerpart

A Shandong-félsziget legészakibb csúcsán található Penglai városa, amely a kínai mitológiában rendkívül fontos szerepet játszott: itt éltek a halhatatlanok. Pontosabban a mitológiai Penglai egy misztikus sziget volt valahol a Keleti-tengerben, de ez a köztudatban összemosódott a várossal, amelynek lakói természetesen büszkék voltak e hagyományra, s azt hirdették, hogy náluk szokott partra szállni a híres „nyolc halhatatlan”. Mindenesetre tény, hogy a város tengerpartjáról a víz felett gyakran látni különleges délibábot, amely időnként a tengerben úszó szigetet, hegyet formáz – talán innen eredeztethető a legenda. A várostól északra a tengerparton található az 1061-ben épült Penglai pavilon, Kína „négy híres pavilonjának” egyike, ahonnan remek kilátás nyílik a tengerre. A pavilon környékén számtalan más régi épület található, tele az elmúlt évszázadok híres írástudóinak felirataival, kalligráfiáival.

A félsziget déli részén terül el Qingdao, a tartomány legnagyobb kikötője, amely rendszeresen szerepel a Kína „legélhetőbb városait” felsoroló listák élvonalában. A város akkor tett szert kiemelkedő jelentőségre, amikor 1898-ban német fennhatóság alá került, s modern ipari központtá és a német flotta egyik bázisává vált. Az európai stílusú épületek ma is megvannak, s a város egyik fő látványosságát jelentik a gyönyörű tengerpart mellett. Ez utóbbi adott helyet a 2008-as olimpia vitorlás versenyeinek.

Qingdaótól nem messze található a Laoshan, a taoizmus egyik szent hegye. 1133 m magas csúcsa szinte rögtön a tengerparton emelkedik, így a kilátás itt is lenyűgöző. A hegyen több taoista templom áll, ezeken kívül ősi fák, források, furcsa alakú sziklák csalogatják a látogatókat. A laoshani források vízéből főzik Kína leghíresebb sörét, a Qingdaót.

Ji’nan, a tartományi székhely

Shandong belsejében található a tartományi kormányzat székhelye, Ji’nan. A nagy múltú város ma fontos közlekedési csomópont és ipari centrum, de számos látványosságnak is otthont ad. A város leginkább parkjairól és forrásairól híres, ez utóbbiak közül a Baotu- (Ugráló-) forrás a legismertebb, amely Qianlong császártól elnyerte „Az Égalatti legelső forrása” megtisztelő címet. Ji’nan az egész tartomány legfontosabb buddhista központja, számos buddhista templom, pagoda és egyéb emlék található a környékén, például az Ezer Buddha-szirt, ahol több száz Tang-kori faragvány látható.

A konyha

A shandongi konyha egyike Kína nyolc nagy gasztronómiai iskolájának. Három irányzata van: a tengerparti Jiaodong konyha, amely a könnyű tengeri ételekre épít; a belső-shandongi Ji’nan irányzat, amely leveseiről híres; és külön irányzatnak számít „Konfuciusz családjának konyhája”, amely rendkívül kifinomult, gazdag és drága voltának köszönhetően a császári családban és egyéb előkelőségek körében volt népszerű. A shandongi konyha nagy hatással volt a többi kínai iskolára, a pekingi, tianjini és északkelet-kínai konyha egyértelműen ebből ered. Nagy mennyiségben használ földimogyorót, különféle gabonákat (búza, árpa, köles, zab, kukorica) és ecetet, amely a tartomány egyik legismertebb terméke. A legnevezetesebb shandongi fogás az édes-savanyú ponty – ez azonban csak akkor autentikus, ha a halat a Sárga-folyóból fogták ki.

Shandong a kínai kultúra egyik szíve és bölcsője, s Pekinghez viszonylag közel található, így könnyen megközelíthető. Akár a természeti szépségek, akár az ősi kínai kultúra, akár a gasztronómiai élvezetek vagy a vásárlás érdekli az embert, mindenképpen érdemes ellátogatni ide.

Shandong
Shandong
Shandong
Shandong
Shandong
Shandong
Shandong

A cikk megjelent a Konfuciusz Krónika 2009/1. számában