Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 11.00 - 18.30, P: 11.00 - 16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Felavatták az ELTE Pekingi Központját

2015. október 21.

Prof. Mezey Barna, az ELTE rektora, Prof. Borhy László, a BTK dékánja, Prof. Hamar Imre, a Konfuciusz Intézet igazgatója és Prof. Hudecz Ferenc, az ELTE korábbi rektora egy hetet a Konfuciusz Intézet szervezésében Kínában töltött, elkísérték a Kínában fellépő ELTE Művészegyüttest, valamint ezzel egybekötve felavatták az ELTE Pekingi Központját. A delegáció október 22-én érkezett Pekingbe, még aznap este Szilas Cecília, nagykövet asszony a delegáció tiszteletére vacsorát adott a nagykövetség rezidenciáján. A nagykövetségről részt vett a vacsorán Szojka Szilvia első beosztott és Dr. Buslig Szonja a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója. Mind a hárman az ELTE Kínai Tanszékének diákjai voltak, Dr. Buslig Szonja a Tanszék adjunktusa.

Felavatták az ELTE Pekingi Központját

Az ELTE Művészegyüttesének fellépései

A Konfuciusz Intézet Központja külön projektként 100 ezer dollárral támogatta az ELTE Művészegyüttesének kínai turnéját. A Hanban vezetője elmondta, hogy most először támogatják egy ilyen nagyszámú külföldi együttes (80 fő) kínai turnéját. Pekingben a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem, Sanghajban a Sanghaji Idegen Nyelvi Egyetem szervezte meg az együttes fogadását és négy fellépését. Az ELTE művészegyüttesének zenekarát nyolc kínai zenész egészítette ki. Külön érdekességet jelentett, mikor egyetemünk kórusa a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetemen a kínai egyetem kórusával együtt énekelt el egy kínai népdalt. A helyi szervezők arról is gondoskodtak, hogy az együttes tagjai felkeressék Kína nevezetességeit, így szervezetten meglátogatták a Nagy Falat és a Tiltott Várost. Mind a nézők, mind az együttes tagjai nagy élményekkel gazdagodtak a programnak köszönhetően.

Felavatták az ELTE Pekingi Központját

Felavatták az ELTE Pekingi Központját

Az ELTE Pekingi Központjának felavatása

Prof. Hamar Imre javaslatára tavaly fogalmazódott meg az a terv az ELTE vezetőségében, hogy Kína két központi városában, Pekingben és Sanghajban központokat nyisson, hogy így fejlessze kínai kapcsolatait és könnyebben tudjon kínai diákokat toborozni. A Konfuciusz Intézet már tíz éve eredményesen együttműködünk a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetemmel (BFSU), így természetesnek tűnt, hogy őket kérjük meg, biztosítsanak helyet a központnak. Az ELTE Művészegyüttesének kínai turnéja kiváló alkalmat nyújtott a megnyitó megszervezésére.

Felavatták az ELTE Pekingi Központját

Az ünnepélyes megnyitóra 24-én került sor a BFSU Könyvtárának Konferencia-termében. Az ünnepségen jelen voltak: Yan Guohua, a BFSU rektor-helyettese, Szilas Cecília nagykövet, Dr. Buslig Szonja a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, a magyar delegáció, és a BFSU valamint az ELTE Pekingben tanuló diákjai. Az ünnepségen beszédet mondott Mezey Barna, Yan Guohua és Szilas Cecília, majd együtt leleplezték a Magyarországról hozott táblát. Ez után került sor a két egyetem közötti MOU aláírására. Ezt követően a résztvevők átsétáltak a Kínai Kar épületébe, ahol megtekintették a központot.

Magyarországon az ELTE az első egyetem, amely Kínában központot hozott létre, így ebből a szempontból is nagyon fontos ez az esemény.

Felavatták az ELTE Pekingi Központját

Tárgyalás és szerződések aláírása kínai egyetemekkel

Az ELTE-nek számos kínai egyetemmel van szerződése, azonban ezek az egyetemek nem tartoznak Kína legrangosabb egyetemei közé. Az ELTE-nek, mint Magyarország vezető egyetemének stratégiai fontosságú, hogy a legszínvonalasabb kínai egyetemekkel működjön együtt, amelyek a világranglistákon 100-150 közötti helyet foglalják el. AZ ELTE szakmai kiválósága megköveteli, hogy a legjobb kutatókat összegyűjtő kínai egyetemekkel keresse a kapcsolatokat. Ennek szellemében Kína három legjobb egyetemét (Pekingi Egyetem, Tsinghua, és Fudan) is felkereste a delegáció. Általános tapasztalat, hogy az a generáció, akiknek Magyarországhoz még a múltból pozitív élmények kapcsolódtak, már nyugdíjba ment, az új vezetőség elsősorban az USA-t tekinti fő partnerének, és csak tényleges együttműködés alapján kötnek szerződés, nem pedig udvariassági, diplomáciai megfontolásból. Külön sikere a mostani útnak, hogy a Fudannal aláírtuk a szerződést.

Felavatták az ELTE Pekingi Központját

Október 23-án került sor a Tsinghua Egyetem meglátogatására. Ennek az egyetemnek a rektor-helyettese 2 évvel ezelőtt járt az ELTE-n, s tavaly decemberben Mezey Barna Rektor úr már meglátogatta az egyetemet. A jelen találkozáskor Yang rektor-helyettes úr hangsúlyozta, hogy a digitális kurzusok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában, s felajánlotta, hogy az ELTE 1-2 professzora is kapcsolódjon be a programba. Ez kiváló reklám az ELTE-nek, mert így a Tsinghua és más kínai egyetemek diákjai is könnyen tudomást szerezhetnek az ELTE-ről. Szorgalmazta, hogy első lépésként a diákcsere valósuljon meg a két egyetem között. Mezey rektor úr elmondta, hogy az Erasmus + és a Stipendium Hungaricum kiváló lehetőség a diák- és oktatócserére. Meghívta a Tsinghua oktatóit, hogy az ELTE nyári egyetemén tartsanak kurzusokat. Javasolta, hogy mivel mindkét intézménynek van gyakorló iskolái, ezért a korábbi sikeres program alapján, a két egyetem gimnazistái is részt vehetnének a csereprogramban, s ehhez lehetne minisztériumi támogatásokat kérni. Yang úr támogatta a felvetést, s elmondta, hogy az ő középiskolájukba járt Liu Yandong miniszterelnök-helyettes asszony, így biztosan támogatná ezt a programot.

A Pekingi Egyetem meglátogatására aznap délután került sor. Fontos tudni előzményként, hogy Klinghammer rektor úr idején írtunk alá velük először szerződét, amelyet Hudecz rektor úr idején meghosszabbítottunk. Sajnos néhány éve a szerződés lejárt, s új szerződés aláírására nem került sor. Azonban most indítottak egy angol nyelvű programot Kína gazdaságáról és társadalmáról, s erre szívesen vesznek tőlünk is jelentkezőket.

Október 26-án a sanghaji Kelet-kínai Tanárképző Egyetemet látogatta meg a delegáció. A megbeszélés rendkívül barátságos légkörben zajlott, kiderült, hogy számos kutató foglalkozik Közép- és Kelet-Európával. Szívesen látnának ebben a témában előadókat az ELTE-ről, s Rektor úr megígérte, hogy az ELTE kidolgoz egy Közép és Kelet-európai programot, amelyet elküld az egyetemnek. A megbeszélés végén a két rektor aláírta a MOU-t, majd a Chen rektor úr díszebédet adott a delegáció tiszteletére. Október 27-én látogattak el a Fudan Egyetemre. Rektor-helyettes úr barátsággal fogadta a delegáció tagjait, ő még ahhoz a generációhoz tartozik, akiben még él a kínai-magyar barátság fontossága. A két filozófiai intézet között jó kapcsolat alakult ki: Boros Gábor professzor úr tartott előadást idén áprilisban a Fudanon, és Sun professzor, az intézet igazgatója pedig az ELTE-n szeptemberben. Az ELTE Konfuciusz Intézet meghívta Peng Zengan és Gao Shunquan professzorokat, hogy a regionális központban tartsanak előadásokat. Ezeket a kapcsolatokat tovább szeretné az ELTE bővíteni, így a megbeszélés végén aláírták a MOU-t.


KORÁBBI HÍREK