Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 11.00 - 18.30, P: 11.00 - 16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának kerekasztal konferenciája Kínában

2014. augusztus 08.

A Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) igazgatója, Xu Lin államminiszter meghívására 2014. augusztus 8 – 10 között részt vett a Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának negyedik kerekasztal-konferenciáján Hudecz Ferenc professzor, akadémikus, az ELTE előző rektora, aki 2007 és 2009 között az első Igazgatótanács (alapító) tagja volt, 2009 és 2011 között főtanácsadó, majd 2011 novemberétől a tanács tiszteletbeli tagja.

A Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsa évente – immár negyedik alkalommal –megrendezett kerekasztal konferenciáján a résztvevők megvitatták a Konfuciusz Intézetek hálózata működésével kapcsolatos tapasztalatokat. Véleményezték, valamint új, stratégiai jellegű javaslatokat fogalmaztak meg a következő, 13. ötéves periódusra (2016-2020) kidolgozás alatt álló tervre vonatkozóan.

Az öt kontinens 11 országából érkezett 17 résztvevő (tanácstag, tiszteletbeli tanácstag és főtanácsadó) tájékoztatást kapott a – szeptember 27-én, Konfuciusz születésnapján, a Konfuciusz Intézethálózat létrehozásának 10. évfordulója alkalmából – világszerte először megrendezésre kerülő “Konfuciusz Intézetek Napja” programokról.

Kiemelt témaként szerepelt az az elmúlt évben indult program, amelynek célja regionális központok létrehozása, a Konfuciusz intézetekhez viszonyított feladatkörének kialakítása. Ezzel összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy az ELTE, amely a Beijing Foreign Studies University (BFSU) partnereként 2006-ban hozta létre – Hamar Imre professzor (ELTE BTK Távol-keleti Intézet) irányításával – az első Konfuciusz Intézetet (http://www.konfuciuszintezet.hu) Magyarországon, ebben az évben ősszel nyitja meg a Konfuciusz Intézetek Közép- és Kelet-európai oktatási Központját.

A Konferencián további kiemelt vitatéma volt az Intézetek működésének minőségellenőrzése, valamint a legjobbak elismerése a “Modell Konfuciusz Intézet “ kategória létrehozásával, fokozott támogatás biztosítása mellett. Jelenleg 122 országban 457Konfuciusz intézet működik. Közülük az előzetes becslések szerint várhatóan két-három tucat nyerheti el a modell intézet minősítést.

A konferencia résztvevői meglátogatták a Changchun városában működő Jilin Egyetemet (1946) (http://en.jlu.edu.cn/University), amely 69 000 hallgatóval Kína legnagyobb és a 10 legjobb egyetem egyike. Öt egyetem fúziójából alakították ki 2000 és 2004 között. A kutatóegyetem, amelyet támogat a kínai kormány mindkét kiemelt fejlesztési programja (Project 211 és Project 985, http://www.chinaeducenter.com/en/cedu/ceduproject211.php) erősségei közé tartoznak: matematika, kémia, műszaki tudományok, földtudomány, valamint a tehetséggondozó programok - a fentieken kívül - filozófia, történettudomány, közgazdaságtudomány területén. A Jilin Egyetem tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese jelezte, hogy szívesen alakítanának ki együttműködést az ELTE oktatóival.

A konferenciára a közel 5 millió lakosú Changchun (http://en.wikipedia.org/wiki/Changchun), az észak-kelet kínai Jilin tartomány fővárosában, Mandzsúria területén került sor.


KORÁBBI HÍREK