Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 11.00 - 18.30, P: 11.00 - 16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Kerekasztal-konferencia Zágrábban

2014. május 23.

A Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) igazgatója, Xu Lin államminiszter meghívására 2014. május 23-án részt vett a Közép- és Kelet Európai Konfuciusz Intézetek igazgatói, sinológusai, egyetemvezetői első kerekasztal-konferenciáján Hudecz Ferenc professzor, az ELTE korábbi rektora, a Konfuciusz Intézetek hálózat igazgatótanácsa tiszteletbeli tagja, valamint Hamar Imre egyetemi tanár, a BTK Távol-Keleti Intézet vezetője, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója.

A konferencia keretében Liu Yandong, a kinai kormány miniszterelnökhelyettese konzultált a meghivottakkal a regió és Kina közötti oktatási és kulturális kapcsolatok bővitéséről.


A megbeszélésen házigazdaként Prof. Aleksja Belis, rektor (University of Zagreb) köszöntötte - Zágrábban - a kinai kormány delegációját, valamint a közép- és kelet-európai Konfuciusz Intézetek igazgatóit, sinológusait, egyetemvezetőit.

A tanácskozás, amelynek témája “Elaborating the Role of Confucius Institute by Combining Chinese Language Teaching and Introduction of Chinese Culture” volt az első kerekasztal-konferencia, amely a régió vonatkozó kinai kapcsolatait elemezte.

A Liu Yandong miniszterelnökhelyettes vezette delegáció tagjai – mások mellett - Yuan Guiren oktatási miniszter és Xu Lin államminiszter, valamint a régió 11 országa (Albánia, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia), 15 intézményének 21 munkatársa - megvitatták, hogyan lehet a Konfuciusz Intézetek segitségével fejleszteni az együttműködést.
A bevezető után az első felkért hozzászóló Hudecz Ferenc professzor, az ELTE korábbi rektora, a tanács tiszteletbeli tagja volt, aki hangsúlyozta a Konfuciusz intézetet befogadó társadalmi környezet körültekintő, a sajátosságokra tekintettel levő elemzése alapozhatja meg egy sikeres stratégia kialakitását, nincs “általános recept”.
Hamar Imre egyetemi tanár, a BTK Távol-Keleti Intézet vezetője, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója bejelentette, hogy az ELTE-n létrehozott regionális tanárképző központ megkezdi működését, és 2014. június 4-8 között kerül megrendezésre az első tanfolyam, amelyen a régió kinai nyelvet, kultúrát oktató munkatársait várja a központ.

Az érintettek véleményének megismerése után Liu Yandong miniszterelnökhelyettes megköszönte az észrevételeket, javaslatokat és bejentette, hogy a regionális kapcsolatok fejlesztését kiemelten kezeli a kinai kormány.KORÁBBI HÍREK