Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Kínai-magyar kutatóközpont nyílt az ELTÉ-n

2024. június 10.

A pekingi Renmin Egyetemmel közös képzési és kutatási programok hatalmas előrelépést jelentenek a kétoldalú kapcsolatokban.

A kutatóközpont ünnepélyes megnyitóját június 10-én tartották az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Az eseményen részt vett Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete, Lin Shangli, a Renmin Egyetem elnöke, Jing Wei, a kínai Oktatási Minisztérium Nyelvoktatásért és Együttműködésért felelős központjának főigazgató-helyettese, Li Kexin, a Bank of China magyarországi szekciójának elnöke és a Bank of China Central and Eastern Europe vezérigazgatója, valamint Wang Xuejun, a China Railway Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az ELTE-t Borhy László rektor és Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes képviselte.

A pekingi Renmin Egyetemmel közösen létrehozott China-Hungary Joint Research Centre for Exchanges and Mutual Learning between Civilizations néven működő központ célja kínai-magyar tudományos és felsőoktatási kapcsolatok további erősítése, amelyet konferenciák szervezésével, oktatási programok kidolgozásával és közös kutatási projektek elindításával terveznek előmozdítani. Mindezek mellett a Renmin Egyetem egy, a modern kínai társadalmat és gazdaságot oktató professzort is delegál az ELTE-re.

A közös képzési és kutatási programok hatalmas előrelépést jelentenek a kétoldalú kapcsolatokban – mondta beszédében Borhy László. A rektor felidézte, hogy az ELTE Kínai Tanszék az alap-, mester- és PhD-képzések mellett széleskörű kutatási tevékenységet is végez, illetve, hogy a mesterképzés modernizációjával immár piacorientáltabb képzést nyújt azok számára, akiket a modern Kína különböző aspektusai érdekelnek, és akik egy kínai vállalatnál szeretnének karriert befutni. A központ megnyitása, a Kínai Tanszék népszerűsége és az ELTE-re érkező kínai hallgatók folyamatosan növekvő száma bizonyítja, hogy a kínai egyetemekkel való együttműködés kiszélesítése jó és fontos stratégiai döntés volt. Az ELTE 2017 óta 47 intézményközi megállapodást kötött kínai egyetemekkel, és számos oktatási és kutatási projektben vett részt kínai partnerek bevonásával.

A kutatóközpont a jövőben nagy segítséget fog jelenteni nem csak a magyar és a kínai kultúrák kölcsönös megismerésében, hanem az európai és az ázsiai világot is közelebb fogja hozni egymáshoz – hangsúlyozta Gong Tao nagykövet és Lin Shangli, a Renmin Egyetem elnöke.

A tavaly novemberben 100. születésnapját ünneplő tanszéken évente mintegy száz hallgató kezdi meg egyetemi tanulmányait alapképzésen, az ELTE különböző tanszékein pedig jelenleg 390 kínai hallgató tanul – mondta el Hamar Imre. A rektorhelyettes szerint a Renmin Egyetem azért választotta partneréül az ELTE-t, mert az országban itt zajlik a legfejlettebb Kína-kutatás és sinológusképzés.

Lin Shangli, a Renmin Egyetem elnökeKORÁBBI HÍREK