Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Online előadás a kínai manhua fejlődéséről

2024. január 26.

2024. január 26-án az ELTE Konfuciusz Intézet “Mi fán terem a manhua? A kínai képregény fejlődése a mangák és manhwák világában” címmel online előadást tartott. Az előadó Olajos István, az ELTE Konfuciusz Intézet kínai nyelvtanára, az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója volt. Az eseményhez sok. az ELTE kínai tanszékének tanuló diák csatlakozott.

„Jelenleg mind a japán manga, mind a dél-koreai manhwa nagy népszerűségnek örvend a nemzetközi közönség előtt, ezzel ellentétben a kínai manhua aránylag kevéssé ismert” – ismertette előadását a szakember, aki számos szemszögből beszélt a kínai manhua fejlődéstörténetéről. Az előadás során a kínai, japán és dél-koreai képregények különbségeiről, a modern, kortárs kínai manhuákról és a kínai manhua fejlődéséről is szó esett.

Az előadás négy részből állt, melyekben bemutatásra kerültek a kínai manhua úttörő alkotói, a kínai manhua jelenkori fejlődése, valamint a kínai, japán és dél-koreai képregények stílusjegyei és ezek különbségei. Az első részben az előadó összefoglalta a kínai manhua fejlődéstörténetét a kései Qing-dinasztiától kezdődően a Kínai Népköztársaság alapításáig.

Az egyik legkorábbi kínai szatirikus képregény


Sorozat: “A Vörös Lótusz Templom égetése”


A második részben bemutatásra került a jelenkori kínai manhua fejlődése, különös tekintettel a 21. századtól kezdődően az online felületeken megosztott internetes képregényekre. A harmadik részben a kínai, japán és dél-koreai képregények sajátosságainak összehasonlításáról, majd a kortárs kínai manhua főbb témáiról esett szólt.

A kínai manhua, japán manga és dél-koreai manhwa különböző sajátosságai.

A kortárs kínai internetes manhuák bemutatása.


A negyedik részben az előadó megadta a választ a fő kérdésre is, vagyis megtudtuk – “Mi a manhua?” A szakember végül nemcsak a kínai manhuák fejlődéstörténetének legfontosabb mozzanatait foglalta össze, de a kortárs kínai manhuák jellegzetességeit is bemutatta.

Az előadás végén a résztvevőknek is lehetőségük volt hozzászólni a témához, Olajos István pedig készséggel válaszolt a felmerült kérdésre.KORÁBBI HÍREK