Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

A régióban először rendeztük meg az első és idén az egyetlen kínai orvosi nyelvvizsgát a világon!

2023. november 25.

Az ELTE Konfuciusz Intézet 2023. november 25-én újabb utat tört a kínai nyelvvizsgáztatás terén, ugyanis a régióban első ízben tartotta meg az orvosi kínai nyelvtudást mérő vizsgát. Az első vizsgázóink nagy örömmel osztották meg velünk tapasztalatikat, illetve azt is elárulták, hogy miért választották a speciális nyelvvizsgát!


A Medical Chinese Proficiency Test (MCT) egy standardizált nyelvvizsga, melynek célja a kínai nyelv orvosi alkalmazásra való szintjének felmérése. Ezt a vizsgát a Konfuciusz Intézetek Központja, a Hankao International és öt kulcsfontosságú kínai orvosi egyetem közösen fejlesztette ki.

A teszt elsősorban azoknak szól, akik az orvosi területen tanulnak, gyakorolnak vagy dolgoznak kínai nyelven, de nem az anyanyelvük. A vizsga célja, hogy felmérje a vizsgázók képességét a kínai nyelv használatában az orvosi kommunikáció során. Képességeiket a betegekkel, az egészségügyi szakemberekkel és az ehhez kapcsolódó személyzettel való hatékony és pontos kommunikációban mérik fel egészségügyi helyzetekben.


Dr. Rák Tibor részben szakmai elkötelezettsége, részben pedig kínai nyelv iránti szenvedélye vezette el az első vizsgázók közé. A Pécsi Tudományegyetem Szemészeti Klinikáján rezidensként és PhD hallgatóként dolgozó szakember gyerekkora óta szenvedélyesen érdeklődik a távol-keleti nyelv iránt, és a legkülönbfélébb forrásokhoz nyúlva, zenén, filmeken keresztül, kínai levelezőtársak segítségével igyekezett a kínai kultúráról és nyelvről minél többet megtudni: Folyamatosan tanulta a nyelvet, miközben nyelvvizsgákon adott számot a tudásáról. Ahogy elmondta, HSK 6-os nyelvvizsgával rendelkezik, ám az igazi áttörést a Kínában töltött évek hozták el számára:

„Első gyakorlatomat 2016-ban IFMSA (International Federation of Medical Student Association) ösztöndíjának jóvoltából a Kínai Népköztársaságban egy rangos orvosi egyetemen és oktatókórházában, a Changsha-i Central-South University Xiangya Hospital kardiológiai osztályán töltöttem. A kínai egészségügyi tapasztalataimat itt szereztem elsőként, és nagyon keserű érzéssel kellett hazaérkeznem. A honvágyam azonban nem tartott sokáig, hiszen 2018-ban egy fél éves klinikai gyakorlatra kaptam lehetőséget Konfuciusz ösztöndíj formájában a nagyhírű Tianjin University of Traditional Chinese Medicine és oktatókórházaiban. Kiváló szakmai kínai orvosi oktatáson vettem részt, csak néhány tudományterületet említve: TCM sebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat, fül-orr-gégészet, és tuina masszázsterápia. Mindemellett a többi klinikai ágak osztályán is (pl. hematológia, andrológia, pszichiátria, szemészet) betekintést nyerhettem, ami nagyon hasznos volt a diploma évében.”

Dr. Rák Tibor


A pécsi rezidens igazi rutinos nyelvvizsgázónak számít, hiszen HSK, HSKK, BCT nyelvvizsgákon már volt korábban, MCT-n viszont most először vett részt:

„Életem egyik legélvezetesebb nyelvvizsgája volt. Véleményem szerint az MCT vizsga korrekt volt, nem volt trükkös és nehéz. Vérképek, betegleletek értelmezése, illetve teljesen átlagos és szerteágazó orvos-nővér, nővér-beteg és orvos-beteg párbeszédek hangzottak el. Az írásbeli feladat nagyon kreatívan egy adott orvos-beteg szituációból betegkórlap írása volt, mely úgy gondolom, hogy mind Kínában, mind itthon a napi rutin része. Minden kínaiul tanulónak ajánlom ezt a vizsgát, de különösen a kínaiul tanuló egészségügyi dolgozóknak javasolnám, sőt, a magyar egészségügyi képzésekben az angol és német nyelv mellett vagy helyett válaszható lehetőségnek ajánlható lehetne az MCT vizsga letétele.”


Dr. Imran Arif

Szakmai előnyöket remélve jelentkezett a vizsgára Dr. Imran Arif, aki Kínából érkezett, hogy a régióban az elsők között tehesse le a speciális nyelvvizsgát. A pakisztáni férfi jelenleg orvosi tanulmányokat folytat a Xinjiang-i Orvosi Egyetemen, Urumqi városában, mint Intézetünknek elmondta, a nyelvvizsga nagyon jó belépőként szolgálhat az orvosi egyetemeken:

„MCT-vel bizonyíthatom és igazolhatom a szakmai kínai nyelvtudásomat, és így jobb felsőoktatási intézményekbe jelentkezhetek a doktori tanulmányaim folytatására” – osztotta meg gondolatait a pakisztáni orvos, aki a jövőben gyermekgyógyászati alapellátás és -ápolás területen szeretne szakmai karriert befutni.


Az MCT tehát új kapukat nyit a kínai orvosi nyelvtudás és a szakmai fejlődés előtt, segítve az orvosokat és a szakembereket, hogy asszertívan kommunikáljanak a betegekkel és az egészségügyi környezetben.

A következő MCT orvosi kínai nyelvvizsgát 2024. május 11-én, szombaton tartjuk, a vizsga jelentkezési határideje, április 14. (pekingi idő szerint éjfél).KORÁBBI HÍREK