Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 11.00 - 18.30, P: 11.00 - 16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Cikk a Fény napilapban: "A Konfuciusz Intézet online univerzuma"

2013. január 06.

KÍNAI NYELVTANULÁS - ONLINE TANANYAGOKKAL

Kína egyik legolvasottabb napilapja külön cikkben mutatja be intézetünk kínai nyelvoktatásának legújabb formáját: a kinaiul.hu weboldalon elérhető online kínai nyelvleckéket. Fény napilap (Guangming ribao), 2013. január 6.

Get Adobe Flash player
www.kinaiul.hu

Részlet a kínai napilapból magyar fordításban:

"...Magyarországon az online kínai nyelvleckék rendszere egy viszonylag új kezdeményezés, a magyarországi ELTE Konfuciusz Intézet a 2012 őszén megrendezett országos oktatási kiállításon elsőként vetette föl. Ezt a projektet kifejezetten azok számára hozták létre, akiknek tartózkodási helyén nincs lehetőség kínai nyelvet tanulni, akik nem tudnak rögzített időbeosztású tanfolyamokon részt venni, vagy akik a kínai nyelvórákon kívül szeretnék önálló tanulással is megszilárdítani ismereteiket. ..."

Fény napilap: "A Konfuciusz Intézet online univerzuma"

A napokban közzétett, Felmérés Kína nemzetközi értékeléséről: 2012-es jelentés kimutatta, hogy mára az internet, a külföldiek számára Kína megismerésének egyik legfontosabb közegévé vált. Az internet és az új típusú média rohamos fejlődésének következtében a kínai nyelv idegennyelvként való oktatása és a kínai kultúra népszerűsítésének módszere már nem csupán a tankönyvekben foglalt ismeretanyagokra és a személyes, szóbeli oktatásra korlátozódik, hanem egyre növekszik azon külföldieknek száma, akik az interneten keresztül tanulják a kínai nyelvet, és az interneten keresztül akarják megismerni a kínai kultúrát.

Magyarországon manapság kínaiul tanulni egyre kényelmesebb. Évente több mint kétszáz kínai nyelvtanfolyam indul, ezek részben a fővárosban, Budapesten, részben pedig különböző vidéki városokban indulnak. A tanulók rendkívül széles társadalmi skálát képviselnek, általános- és középiskolás tanulóktól kezdve a mindenfajta foglalkozást végző felnőttekig sokan megfordulnak a tanfolyamokon. Rajtuk kívül sokan választják az online kínai nyelvtanulást is. Magyarországon az online kínai nyelvleckék rendszere egy viszonylag új kezdeményezés, a magyarországi ELTE Konfuciusz Intézet a 2012 őszén megrendezett országos oktatási kiállításon elsőként vetette föl. Ezt a projektet kifejezetten azok számára hozták létre, akiknek tartózkodási helyén nincs lehetőség kínai nyelvet tanulni, akik nem tudnak rögzített időbeosztású tanfolyamokon részt venni, vagy akik a kínai nyelvórákon kívül szeretnék önálló tanulással is megszilárdítani ismereteiket. Minden kínai nyelv iránt érdeklődő magyar a megadott honlapon keresztül megvásárolhatja az online kínai nyelvleckéket, és gyarapíthatja kínai nyelvtudását.

Az online nyelvtanfolyam magában foglalja a helyi kiadású, Kínai nyelvkönyv magyaroknak című tankönyv anyagát, és számos különböző tanulási módot kínál. Minden egyes írásjegyhez, szóhoz és mondathoz standard kínai (putonghua) kiejtés is tartozik. Továbbá minden egyes írásjegyhez tartozik egy vonássorrendet mutató mozgó kép is. A tanfolyam anyagáról elmondhatjuk, hogy hangos is, színes is.

A cikk forrása: Fény napilap; megjelenés ideje: 2013. január 6.


A cikk eredeti szövege:

《光明日报》:孔子学院的网络天地

[来源] 光明日报 [发表时间] 2013-01-06 14:18:02

近期发布的《中国国家形象调查报告2012》显示,互联网已成为海外民众了解中国最主要的途径之一。随着网络和新媒体的飞速发展,对外汉语教学、传播中国文化的方式也不再仅仅限于书本知识和言传身教,越来越多的外国人通过网络来学习汉语和了解中国文化。

在匈牙利,学习汉语正变得越来越方便。匈牙利每年的汉语课程有两百多班次,一部分在首都布达佩斯,另一部分在外地的各个城市,学员遍及大、中小学及 社会各工作领域。此外,还有不少人选择在线学习汉语。在匈牙利,汉语在线课程是一个相当“年轻”的项目,由匈牙利罗兰大学孔子学院在2012年秋季的国家 语言教育展上首次推出。这个项目是专门为居住城市没有汉语学习机会、无法参加固定时间的汉语班,或者在汉语课外想要自我巩固的学习者设立的。每一名对汉语 感兴趣的匈牙利人都可以通过访问相关网站购买汉语在线课程,提高自己的汉语水平。

在线课程结合孔院本土教材《匈牙利汉语课本》提供了多种学习模式。每个字、每个词、每个句子都配有标准普通话发音。每个汉字都配有按照笔画顺序描红的flash动画。可以说,课程的内容是“有声有色”。

A cikk online változata: www.hanban.edu.cnKORÁBBI HÍREK