Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Őszközép ünnep az ELTE Konfuciusz Intézetében

2023. október 13.

A zene, a jókedv és a kultúrák találkozásáról szólt az idei Őszközép Ünnep, amikor kínai és magyar egyetemi oktatók, valamint a Zhejiang-i Zenei Konzervatórium diákjai együtt ünnepeltek. Az eseményen részt vettek az egyetem rangos vezetői, köztük Borhy László, az ELTE rektora, Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja, valamint Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes és az Intézet magyar igazgatója, valamint Li Denggui, az Intézet kínai igazgatója.


A Kínai Őszközép ünnep, amely a kínai holdnaptár nyolcadik hónapjában, általában szeptember végén vagy október elején zajlik, idén szeptember 29-ére esett. Ez a hagyományos ünnep a családi egységet és a természetes bőséget ünnepli. Ilyenkor az emberek családi összejöveteleket tartanak, hagyományos ételeket fogyasztanak, és lampionokkal díszítik a környezetüket. Az ELTE Konfuciusz Intézet is ünnepséget szervezett az Intézetben és az egyetemen dolgozó munkatársaknak és kínai tanároknak, hangsúlyozva ezzel, hogy egy nagy családot alkotunk.

Az eseményt a Zhejiang-i Zenei Konzervatórium tehetséges diákjainak koncertje nyitotta meg, melyen kínai és magyar népdalok egyaránt felcsendültek ezzel igazi ünnepi hangulatot teremtve az estének. A koncertet követően Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja mondott köszöntőbeszédet, melyben kiemelte, hogy a kínai nyelv és kultúra iránti érdeklődés folyamatosan nő, és örömmel tapasztalja, hogy egyre többen választják ezt a tanulmányi területet.

Bartus Dávid


A jó hírek sorát folytatta Hamar Imre rektorhelyettes, aki izgatottan jelentette be, hogy a "Magyar-Kínai Szótár" hamarosan elkészül, és büszkén mondta el, hogy már megvolt az első példány próbanyomtatása. Az egyetemi vezető köszönetét fejezte ki minden támogatásért és segítségért, amely lehetővé tette ennek a projektnek a megvalósulását, különösen a kínai tanszék és az Intézet oktatóinak.

Hamar Imre


A beszédeket Li Denggui, az ELTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója zárta, aki bátorította a kollégákat, hogy folytassák a kiemelkedő munkát, és szívből kívánt nekik sikert és boldogságot az előttük álló feladatokhoz.

Li Denggui
KORÁBBI HÍREK