Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Igazi sikertörténet az ELTE Kínai Karriernapján: interjú Pongrácz Patrikkal

2023. május 24.

Igazi sikertörténet az ELTE Kínai Karriernapján: frissen végzett diákunk utazik Kínába egy új pozíció betöltéséhez

Pongrácz Patrik még csak 23 éves, de már állást kapott Kína egyik nagy vállalatánál. Az ELTE kínai szakán frissen végzett fiatalember már alig várja, hogy a távol-keleti országban lehessen, ahonnan szakmai tapasztalattal felvértezve tér majd vissza, hogy segítse a magyarországi székhellyel is rendelkező cég munkáját. Patrik nagyszabású projektek lebonyolításában fog segíteni, leginkább fordítói és tolmács feladatokat lát majd el. A május 24-én megrendezésre került Kínai Karriernap igazi mérföldkőnek számított a kínai alapszakos diplomával rendelkező, akkor még álláskereső életében, hiszen mint elmondta 2 hónap leforgása alatt kapta meg a képesítésének leginkább megfelelő munkahelyet.

Pongrácz Patrik


Konfuciusz Intézet: Hogyan került az életedbe a kínai kultúra?

Pongrácz Patrik: Kiskorom óta rajongok Jackie Chan és Bruce Lee filmjeiért, ez volt egyértelműen az első kapocs Kínához. Tizenöt évesen pedig elhatároztam, hogy kipróbálom a kungfut, hiszen nagyon tetszettek a filmekből ismert mozdulatok. A szülővárosomtól nem messze találtam is egy harcművészeti iskolát, már az első alkalom után éreztem, hogy ez lesz az én sportom. Ezután természetesen célom volt, hogy ne csak ezt az egy, specifikus részét ismerjem meg a kultúrának, így ekkor kezdett el mélyebben érdekelni a különleges távol-keleti ország, a nyelv, történelem, politika, gazdaság. A Konfuciusz Intézet modern Kínát érintő előadásain például mindig ott ülök a hallgatóság soraiban.


Konfuciusz Intézet: És még most is kungfuzol?

Pongrácz Patrik: Sajnos jelenleg nem űzöm a sportot, öt évig jártam harcművészeti oktatásra, majd a világjárvány alatt érthetően megszűntek a sportórák. Végül felköltöztem Pestre, és elkezdtem a kínai szakot az ELTE-n, pár napja pedig sikeres záróvizsgát tettem.

Konfuciusz Intézet: Gratulálok, akkor jöhet a jól megérdemelt munka?

Pongrácz Patrik: Igen, bár jövőbeli tervem, hogy elvégzek egy kínai mesterszakot is. Idén nem kezdek új iskolát, mert a Konfuciusz Intézet által szervezett kínai karriernapnak köszönhetően kaptam egy kecsegtető ajánlatot.


Konfuciusz Intézet: Ezt öröm hallani. Honnan értesültél az eseményről?

Pongrácz Patrik: Jöttünk órára az ELTE-n, és azt láttuk, hogy mindenhol kiplakátolták a rendezvényt. Nagyon örültünk neki, mert azt láttunk, hogy a koreaisoknak van koreai karriernapjuk, és bevallom kicsit irigyek is voltunk, hogy más keleti szakon van állásbörze, így a rendezvény megszervezésével sokunk kívánsága teljesült.

Konfuciusz Intézet: Hogyan készültél a karriernapra?

Pongrácz Patrik: Utánanéztem, hogyan néz ki egy kínai önéletrajz, mi az, amire kifejezetten figyelni kell. Például az adatok részletességére, a WeChat elérhetőség kifejezetten fontos a kínai fél számára, hiszen számukra az a legfontosabb kommunikációs csatorna. Természetesen feltüntettem a kínai nyelvtudásomat is, azaz megadtam a HSK nyelvvizsgám szintjét.


Konfuciusz Intézet: Hány rövidinterjún vettél részt az állásbörzén?

Pongrácz Patrik: Öt-hat interjún biztos voltam, ezt később két hosszabb, személyes interjú követte, többre lett volna lehetőségem, mert behívtak további interjúkra is, de ekkor már elköteleződöttem egy céghez. Maga a munkalehetőség pedig úgy jött, hogy leültem a karriernapon az egyik vállalat asztalához, ahol a cég egyik képviselője interjúztatott kínai nyelven, nem sokkal utána pedig már jött az első gyakorlati lehetőség, el kellett kísérnem a cég vezetőségét egy tárgyalásra, ahol a tolmácsolási képességeimre voltak kíváncsiak. Majd megszületett a döntés, hogy szeretnének velem dolgozni a jövőben. És most ott tartok, hogy pár nap múlva repülök Kínába.

Konfuciusz Intézet: Mit tanácsolnál azoknak, akik jövőre részt vennének a kínai karriernapon?

Pongrácz Patrik: Talán azt, hogy ne legyenek félénkek, mert az interjú során kevés idő áll rendelkezésre, és ezen rövid idő alatt mérik fel a jelentkező tudását. Természetesen tudom, hogy ez nem mindenkinek könnyű, de fontos, hogy merjenek megszólalni, mert így a munkáltatók pontos képet kapnak a valós képességekről, ugyanakkor törekedjenek arra, hogy maradjanak alázatosak is. A kínaiak számára kiemelten fontos az illem, tisztában kell lenni azzal, hogy ez a nemzet nagyobb hangsúlyt fektet a formaiságokra, mint mondjuk a mi nemzetünk.

Konfuciusz Intézet: Mit szóltak a szüleid, barátaid, hogy pár hét leforgása alatt egy kínai nagyvállalatnál fogsz dolgozni?

Pongrácz Patrik: Nagyon örültek, büszkék rám, bár kicsit aggódnak, hogy milyen messzire megyek. Több mint egy hónapot leszek Hubei tartományban, ahol betanítanak a munkára, jobban megismerem a céget, majd az elsajátított tudással térek vissza Magyarországra, hogy a cég által szervezett projektek ügymenetét segítsem, különösképpen a hatékony kommunikációra, azaz sokat kell tolmácsolnom és fordítanom. Egyébként nem először megyek Kínába, korábban már eltöltöttem néhány hetet, de az egy magánjellegű utazás volt. Igaz, kevés időt töltöttem ott, de magával ragadott az ország, így nagyon örülök, hogy lesz lehetőségem visszatérni. Shanghajban szállok át, lesz egy kis időm a csatlakozásig, mivel ott még nem jártam, nagyon várom, hogy megnézzem a városközpontot!

Konfuciusz Intézet: Köszönjük szépen a nyilatkozatot, sok sikert és jó utat kívánok!

Pongrácz Patrik: Én köszönöm a lehetőséget, és persze a Kínai Karriernap megszervezését, sokat köszönhetek a rendezvénynek!


KORÁBBI HÍREK