Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Kőrösi Csoma Sándorról emlékezett meg Dr. Orbán Balázs, politikai igazgató

2023. június 05.

Az érdeklődők kíváncsin hallgatták, ahogy a magyar jogász személyes élményeiről mesél. Az előadásnak igazán barátságos hangulatot adott az, hogy a politológus saját, az indiai Dardzsilingben készült képeit vetítette ki.


Dr. Orbán Balázs, egykori ELTE-s hallgató előadását egy könyv felmutatásával kezdte, Dr. Cholnoky Jenő Kőrösi Csoma Sándor című művével, amelyet magával vitt arra a diplomáciai útra, melynek részeként a tibetológia megalapítójának, Kőrösi Csoma Sándornak a sírjához is ellátogatott.


A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte, hogy bár nem sok időt töltött az egzotikus országban, de meghatározó élmény volt számára látni, hogy egy ilyen különleges helyen, a Himalája lábánál van a világhírű magyar keletkutató örök nyughelye. Mint elmondta, rengeteg emléktábla tesz tanúbizonyságot arról, hogy a sírhely az elmúlt évtizedek folyamán valóságos zarándokhely lett Indiában.


Dr. Orbán Balázs kiemelte, ha Kőrösi Csoma Sándor előtt szeretnénk leróni tiszteletünket két helyre érdemes elmenni, az egyik a már említésre került sírhely, a másik pedig körülbelül 1,5 órányi repülőútra van, Kalkuttában, itt található ugyanis az Asiatic Society kelet-kutató központ. Az épület azért érdekes, mert itt van az a szoba is, amely évekig helyet adott a buddhisták körében is mély tiszteletnek örvendő tibetológus kutatásainak. A két meghatározó helyről bőséges képi beszámolót élvezhetett az ELTE hallgatósága.


A közönség soraiban jelen volt Dr. Borhy László, az ELTE rektora, Dr. Hamar Imre, az ELTE rektorhelyettese, valamint Dr. Terjék József, tibetológus, az ELTE nyugalmazott oktatója is, aki az élménybeszámoló végén még el is kérte a politológus múltidéző képeit is, hiszen utoljára több, mint 40 évvel ezelőtt tett látogatást az emlékezetes városokban.

Az előadás után a hallgatóság további kérdést tett fel, melyre a parlamenti képviselő a legnagyobb örömmel válaszolt.


KORÁBBI HÍREK