Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Intézetünkbe látogatott a Pekingi Idegennyelvi Egyetem magas rangú delegációja

2023. május 25.

A kiemelt fontosságú küldöttség a világjárvány kezdete óta először látogatott el Magyarországra. Négy napos tartózkodásuk alatt, a szakmai tárgyalások mellett, a delegáció tagjai ellátogattak az ország fontos akadémiai és diplomáciai intézményeibe, valamint turisztikai programokon vettek részt.

Szakmailag sikeres és élményekben gazdag napokat töltött az ELTE és a Pekingi Idegennyelvi Egyetem delegációja május 24. és 27. között Budapesten.

A két egyetem vezetői találkoznak


A Pekingi Idegennyelvi Egyetem képviselőit Dr. Wang Dinghua, az Egyetemi Tanács elnöke vezette, a több napos szakmai találkozón jelen volt Dr. Jin Limin, a Kínai Nyelv Nemzetközi Népszerűsítésével Foglalkozó Többnyelvű Központ igazgatója, Yue Yang, az Egyetemi Tanács elnökének titkára, Guo Xiaojing, a Magyar Tanulmányok Központjának igazgatója, és Zhang Xin, a Kínai Nyelv Nemzetközi Népszerűsítésével Foglalkozó Többnyelvű Központ programvezetője.

A küldöttséget május 24-én Budapesten, Intézetünkben fogadta Prof. Dr. Hamar Imre, a Nemzetközi Ügyek Rektorhelyettese és az ELTE Konfuciusz Intézet Igazgatója, Dr. Li Denggui, az ELTE Konfuciusz Intézet Kínai Igazgatója és Dr. Ye Qiuyue, Kínai Kapcsolatokért Felelős Rektori Megbízott, a Közép- és Kelet-európai Regionális Központ Oktatási Igazgatója és az Egy Övezet, Egy Út Kutatóközpont Központvezető Helyettese. Az ünnepélyes találkozón, a delegáció legnagyobb örömére, Xie Fei, a Pekingi Filmakadémia egykori oktatási rektorhelyettese, nemzetközileg elismert filmrendező is jelen volt, aki aznap tartott filmvetítéssel egybekötött kerekasztal beszélgetést az ELTE-n.

A két egyetem vezetői aláírják az együttműködési megállapodást


A látogatás második napján a kiemelt vendégeket Dr. Borhy László, az ELTE Rektora, valamint Prof. Dr. Hamar Imre, a Nemzetközi Ügyek Rektorhelyettese és az ELTE Konfuciusz Intézet Igazgatója, Dr. Li Denggui, az ELTE Konfuciusz Intézet Kínai Igazgatója, Dr. Ye Qiuyue, Kínai Kapcsolatokért Felelős Rektori Megbízott, a Közép- és Kelet-európai Regionális Központ Oktatási Igazgatója és az Egy Övezet, Egy Út Kutatóközpont Központvezető Helyettese, Knyihár Eszter, az ELTE Nemzetközi Stratégiai Iroda vezetője, valamint Csikó Anna, az ELTE Konfuciusz Intézet, Kiemelt Projektek Igazgatója fogadta, majd a két egyetem vezetői között megkezdődtek a szakmai tárgyalások. A sikeres ülés eredményeként, az intézményvezetők meghosszabbították az egyetemek között 2018 óta érvényben lévő általános együttműködési megállapodást, és megújították a hallgatócseréről szóló szerződést is. A megállapodásokat követően Intézetünk Igazgatóját, Prof. Dr. Hamar Imrét a Pekingi Idegennyelvi Egyetem vendégprofesszorának nevezték ki.

A több napos program keretén belül, a küldöttség tagjai ellátogattak a Magyar Tudományos Akadémiára is, ahol Dr. Freund Tamás, az MTA elnöke, Prof. Hudecz Ferenc, akadémikus, az MTA alelnöke, az ELTE professor emeritusa és Szabó Annamária, az MTA helyettes titkárságvezetője fogadta őket. A delegáció megtekintette a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségét, ellátogatott az ELTE Konfuciusz Intézetbe, illetve az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumba is, amely az egyik olyan iskola, ahol a partneregyetem által küldött kiváló kínai pedagógusok oktatnak. Az ország negyedik legjobb gimnáziumának igazgatója, Csapodi Zoltán készéggel beszélt az iskolában folyó kínai nyelvtanulásról, ezt követően a Pekingből érkező vendégek a gimnáziumban tanító Németh Krisztina, kínai-nyelvtanárral és kínaiul tanuló diákokkal is találkoztak. A szakmai tevékenységeken túl, a két egyetem képviselői megtekintették a Hősök terét, a Halász Bástyát, megnéztek Budapest legforgalmasabb csomópontját, a Deák Ferenc teret, valamint egy közös dunai sétahajózáson is részt vettek. A napokat ünnepélyes vacsorák zárták, ahol a kínai, magyar és más nemzetek konyháját kóstolhatták meg.

A Pekingi Idegennyelvi Egyetem (BFSU) Kína egyik legjobb egyeteme. A kínai Oktatási Minisztérium (MOE) közvetlen irányítása alatt álló intézmény jelenleg 101 idegen nyelvet tanít. Itt található Kína legnagyobb, nem általános nyelvoktatási klasztere, amely a MOE speciális oktatási programjainak hírvivőjeként néhány ritkábban tanított európai, ázsiai és afrikai nyelvből is kínál kurzusokat. Bár a BFSU leginkább az idegen nyelvek és irodalom terén elért kiválóságáról ismert, olyan területeken is indított programokat, mint a humán tudományok, a jog, a közgazdaságtan, a menedzsment és az oktatás.KORÁBBI HÍREK