Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Intézetünkben járt Xie Fei, az Arany Medve-díjas filmrendező

2023. május 24.

Egy csapásra mozivá alakult át az F épület Kodály-terme, ahol Xie Fei, világhírű rendező személyesen tartott előadást és kerekasztal beszélgetést. Rövid prezentációjában felidézte az általa látott magyar filmklasszikusokat, majd a „Fekete paripa” című filmjét vetítettük le.

Május 24-én három fontos esemény is volt Intézetünkben, nem minden nap történik meg velünk, hogy hatalmas tömeget vonzó kínai karriernapot tartunk, majd egy neves rendező látogat el hozzánk, aki készséggel ül le beszélgetni a hallgatóinkkal, a nap megkoronázásaként pedig a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem magas rangú személyekből álló delegációját is fogadtuk a járvány óta először Magyarországon.

Nagy izgalommal várta a közönség a híres kínai filmrendezőt. A 83 éves művész egy rövid prezentációban foglalta össze munkásságát. A nosztalgikus időutazás során előkerültek a rendező régi filmes jegyzetfüzetei is, amelyekben több mint 500, a középiskolai és az egyetemi évek között látott filmről, köztük 10 magyar filmről is írt.

A kínai IMDB-hez hasonló filmeket rangsoroló oldalon látható legmagasabb pontszámú 10 magyar film


Az előadás után „A Mongolian Tale”, magyarul a „Fekete paripa” című filmet lehetett megtekinteni.

A filmvetítés után Xie Fei és egykori doktorandusz hallgatója, dr. Váradi Viktória találkozott Wang Dinghua, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem (BFSU) párttitkárával, Intézetünk magyar igazgatójával, dr. Hamar Imrével, valamint dr. Li Denggui kínai igazgatónkkal. A magas beosztású egyetemi vezető elismerését fejezte ki Xie Fei rendezőnek, aki rengeteget tett a kínai filmművészet fejlődéséért.


KORÁBBI HÍREK