Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Intézetünk nyolcalkalmas kalligráfia tanfolyama továbbra is tart

2023. április 21.

Az ELTE Konfuciusz Intézet nemrég kalligráfia tanfolyamot indított, melyet a neves magyar kalligráfus, Horváth Janisz tart. A 8 alkalmas tanfolyam két hónapon át, hétfői napokon van. A kurzus március 20-án vette kezdetét és május 22-ig tart. Ahogy az már megszokott, a kurzuson a hallgatók elsajátítják a kínai írásjegyek ecsettel történő leírását, a kalligráfiai eszközök és az ecsetvonások alapismereteit, valamint lehetőségük a saját kalligráfiai műveik megalkotására. A tanfolyamra az Intézet minden szükséges eszközt biztosít.


A tanfolyamot Horváth Janisz, az ELTE Konfuciusz Intézet kínai festészet oktatója és kalligráfusa tartja. Horváth Janisz Kínában folytatott művészeti tanulmányokat, ahol többek között kínai festészetet és kalligráfiát tanult, majd hazatérése óta az ELTE Konfuciusz Intézetben tanít, így elmondható, hogy az oktató nagy tapasztalattal rendelkezik a kínai festészet és kalligráfia magyaroknak történő oktatásában. A kínai kultúra és művészet iránti elköteleződését mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1000 írásjegyet tartalmazó könyvét adott ki a kínai festészetről és kalligráfiáról a hazai közönség számára.

Az órák két részből állnak: egy elméleti és egy gyakorlati részből. Az elméleti részben a tanár részletesen ismerteti a kínai írásjegyek eredetét és történetét, majd elmagyarázza a kínai kalligráfia kompozíciójának belső törvényszerűségeit és az általuk kifejezett jelentéstartalmakat. A kalligráfia Intézetünk egyik legnépszerűbb kurzusa, hiszen ez a művészeti tevékenység kifejezi a hagyományos kínai kultúra lényegét.


Horváth Janisz pedagógia módszereit nagyon kedvelik a diákok. A kalligráfus fontosnak tartja, hogy először beszéljen az írásjegyek eredetéről, ezzel is megalapozva a közvetlen hangulatot, hiszen az elméleti rész tárgyalása során általában szabad diskurzus alakul ki a diákok és a tanár között. Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati rész, mely során Horváth Janisz megmutatja a helyes ecsettartást, az ecset megfelelő mozgatását egészen a tusba mártásig, és közben folyamatosan magyarázva az egyes vonások részleteit és azok jelentését. A kurzus során természetesen a diákoknak lehetőségük van saját kalligráfiai műveik megalkotására is.


KORÁBBI HÍREK