Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Prof. Dr. Hamar Imre részt vett az "All China Chinese Language Teachers Association 2023" konferencián

2023. február 25.

2023. február 25-én tartották az All England Chinese Language Teachers Association (AECLA) éves konferenciáját Londonban, amire Prof. Dr. Hamar Imre az ELTE Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, a Kínai Tanszék vezetője és az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója is meghívást kapott. A sinológus "A kínai nyelvoktatás fejlődés Magyarországon és a Közép- és Kelet-Európai Kínai Nyelvtanárok Egyesülete" címmel adott elő.


Az egyetemi professzor először az ELTE Kínai Tanszékének történetét mutatta be. A szakember alapos áttekintést nyújtott a hallgatóság számára, melyben az ókori kínai nyelv oktatásától a modern kínai nyelv tanításán át egészen az irodalmi művek fordításáig minden fontos pontra kitért. A sinológus az egyetemen működő alap-, mester- és doktori képzését is bemutatta, annak fontos mérföldköveit, valamint kitért arra is, hogy milyen új lehetőségeket lát a kínai nyelvtanulás fejlődésében. Ezt követően az ELTE Konfuciusz Intézet és más magyarországi kínai nyelvoktatási intézmények fejlődését mutatta be az ELTE Konfuciusz Intézet példáján keresztül, mely már több ízben elnyerte a Modell Konfuciusz Intézet minősítést, illetve a Kiváló kínai nyelvvizsgaközpont elismerést.

Az Intézetvezető kiemelte, hogy az ELTE egyedülálló abból a szempontból is, hogy itt jött létre a Közép- és Kelet-Európai Regionális Tanárképző Központ, mely eddig 10 képzést tartott, több mint 500 résztvevővel. Ezeken a képzéseken, nemcsak a Magyarországon oktató és az ELTE Konfuciusz Intézetben dolgozó kínai tanárok vettek részt, hanem a közép- és kelet-európai kínai nyelvtanárok is csatlakoztak, akik a képzésen elsajátított tanítási technikáknak köszönhetően, országukba visszatérve magasabb színvonalon oktathatták tovább a távol-keleti nyelvet. A szakember elmondta: Örömmel tölt el, hogy a Központ alapján létrehozott Közép- és Kelet-európai Kínai Nyelvtanárok Egyesülete a közép- és kelet-európai kínai nyelvtanárok otthonává vált, és platformot teremtett a tanárok közötti szakmai kommunikáció számára, sokan már visszajáró résztvevők, így elmondható, hogy évről évre egyre többen vesznek részt, és élnek az egyedülálló képzési lehetőséggel.”


A sinológus kitért arra is, hogy az egyetemen zajló hatékony kooperációnak köszönhetően, az angolnyelvű nyelvkönyveken túl, a kínai tanszéken oktató neves szakemberek által kidolgozott öt kötetes Kínai nyelvkönyv magyaroknak című kiadványt is használják a kínai nyelv tanítására. A könyvsorozat hiánypótló abban a tekintetben, hogy a legtöbb magyarországi gimnáziumban, felsőoktatási intézetekben sokáig csak angol nyelven voltak elérhetőek a kínai tankönyvek.

Végezetül a tanszékvezető sokéves oktatói és vezetői tapasztalatáról beszélt, melyben kitért az európai kínai tanárokkal való prosperáló együttműködésre, ami egy olyan gyakorlatias és kutatásorientált kooperáció, melyben a tanítási módszerek sokszínűsége, az új tananyagok korszerű megírása, a helyi tanárok képzésének növelése és a kulturális örökség megosztása kulcsfontosságú szerepet tölt be.

Az elmúlt 16 évben, megalakulása óta a ELTE Konfuciusz Intézet kéz a kézben fejlődött a Kínai Tanszékkel. A kínai oktatásra és kultúra közvetítésre összpontosítva az Intézet erősítette az együttműködést a magyarországi és más európai Konfuciusz Intézetekkel, kínai oktatási intézményekkel és egyesületekkel. Ezek az összefogások azért eredményesek, mert az intézmények nemcsak tanulnak egymás erősségeiből, de kölcsönös támogatást nyújtva, irányt mutatva együtt fejlődhetnek egymást kiegészítve.


Szerző: Li Haiyan
Fotó: Zhang Xinsheng
Szerkesztő: Li Denggui


KORÁBBI HÍREK