Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

A mécses ki nem alvó fénye – kereszténynek lenni Kínában

2023. január 17.

A Feltámadt Sárkány előadássorozat előadója Pataki-Tóth Angelika, az ELTE Japanológia doktori program abszolvált hallgatója, akinek fő kutatási területe a japán kereszténység, azon belül is a missziós tevékenység. Intézetünkben a kínai kereszténységről tartott előadást.


A „Kína” szót meghallva számos dolog eszünkbe juthat: a világ egyik legnagyobb népességgel rendelkező országa, az olcsó használati cikkek sokasága, a kifőzdék változatos kínálata, vagy akár a tradicionális kínai kultúra különleges szépsége.

A kereszténységre Kína vonatkozásában azonban valószínűleg nem sokan gondolnánk. Pedig a kereszténység, mint hittérítő vallás, már évszázadokkal ezelőtt eljutott Kínába, és a pozitív tapasztalatok melletti folyamatos megpróbáltatások ellenére stabilan képviselteti magát azóta is az ország vallásai között.


Ebben az előadásban a Kínában járt hittérítők feljegyzéseit is felhasználva kíván rövid betekintést nyújtani a résztvevőknek abba, milyen a kereszténység és a hívek helyzete Kínában, a keresztény misszió korai időszakától kezdve egészen napjainkig, különös tekintettel a koronavírusjárvány miatt kialakult állapotok hatásaira a kínai keresztények hitéletében, valamint a jezsuita hittérítők tevékenységére az évszázadok során.


Választ kaphatunk például arra, hogy valóban dinamikusan terjed-e a keresztény hívek száma Kínában, hogy kik haltak mártírhalált a kínai keresztény misszió története során, hogy miért kerültek eltávolításra a keresztek az épületekről, valamint, hogy hogyan segítette a koronavírusjárvány miatti kötelező maszkviselés a keresztény híveket az arcfelismerő szoftverek megtévesztésében.

Az online előadás megtekinthető az ELTE Konfuciusz Intézet Youtube csatornáján.


KORÁBBI HÍREK