Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Folytatódik a kalligráfia kurzus az ELTE Konfuciusz Intézetében

2022. december 12.

Horváth Janisz, kalligráfusnál jelenleg 8 tanuló próbálja elsajátítani a művészeti tevékenységet, de folyamatosan várják az új csatlakozókat.

A tanfolyamot Horváth Janisz, az ELTE Konfuciusz Intézet kínai festészet oktatója és kalligráfusa tartja. Horváth Janisz Kínában folytatott művészeti tanulmányokat, ahol többek között kínai festészetet és kalligráfiát tanult, majd hazatérése óta az ELTE Konfuciusz Intézetben tanít, így elmondható, hogy az oktató nagy tapasztalattal rendelkezik a kínai festészet és kalligráfia magyaroknak történő oktatásában. A kínai kultúra és művészet iránti elköteleződését mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1000 írásjegyet tartalmazó könyvét adott ki a kínai festészetről és kalligráfiáról a hazai közönség számára.

Horvath Janisz, kalligráfus, tipográfus, kínai festészet oktató


Az órák két részből állnak: egy elméleti és egy gyakorlati részből. Az elméleti részben a tanár részletesen ismerteti a kínai írásjegyek eredetét és történetét, majd elmagyarázza a kínai kalligráfia kompozíciójának belső törvényszerűségeit és az általuk kifejezett jelentéstartalmakat. A kalligráfia Intézetünk egyik legnépszerűbb kurzusa, hiszen ez a művészeti tevékenység kifejezi a hagyományos kínai kultúra lényegét.

Kínai írásjegyek ismertetése az órán


Horváth Janisz pedagógia módszereit nagyon kedvelik a diákok. A kalligráfus fontosnak tartja, hogy először beszéljen az írásjegyek eredetéről, ezzel is megalapozva a közvetlen hangulatot, hiszen az elméleti rész tárgyalása során általában szabad diskurzus alakul ki a diákok és a tanár között. Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati rész, mely során Horváth Janisz megmutatja a helyes ecsettartást, az ecset megfelelő mozgatását egészen a tusba mártásig, és közben folyamatosan magyarázva az egyes vonások részleteit és azok jelentését. A diákoknak megtanította a közelgő karácsonyi jókívánságok kínai karaktereit is, hogy azokat karácsonyi ajándékként átadhassák családtagjaiknak és barátaiknak.

A diákok gyakorolnak


Hozzájárult: Wang Xiaoyu
Fotó: Gájász Enikő


KORÁBBI HÍREK