Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Teltházas volt az idei Konfuciusz-nap

2022. szeptember 24.

A hagyomány szerint i. e. 551. szeptember 28-án született Intézetünk névadója, Konfuciusz. A világ különböző tájain működő kínai kulturális intézetek közösen ünneplik meg minden évben ezt az eseményt. Ebből az alkalomból az ELTE Konfuciusz Intézete is az évfordulóhoz kapcsolódó programokkal várta a közönséget. Szeptember 24-én szombaton a kínai kultúra iránt érdeklődők megtöltötték az ELTE impozáns Kodály termét.

Nagy öröm volt az ELTE Konfuciusz Intézet számára, hogy ismét megrendezhette egyik legfontosabb ünnepét, a Konfuciusz napot. A pandémia következtében az elmúlt két évben ezt a rendezvényt nem sikerült jelenléti formában megtartanunk, így fontos pillanat, hogy idén újra szervezhettünk Konfuciusz napot. Nagyon sokat jelent a 15 éves múltra visszatekintő Intézetünk számára, hogy ilyen sokan voltak kíváncsiak a távol-keleti ország kulturális értékeire.

Az ünnepi alkalomra való tekintettel zenei koncerttel, harcművészeti bemutatókkal, tudományos előadásokkal és kulturális programokkal készültünk. A látogatók, kínai pedagógusaink segítségével részt vehettek a legkülönböző Kínát bemutató foglalkozásokon, ilyen volt a kínai sakk, az evőpálcika használat, de kétségtelenül a legérdekesebb tevékenység a kínai írásjegyek bambusz papíron, tussal történő megörökítése volt.

A megnyitón Li Denggui, az ELTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója mondott ünnepi köszöntőbeszédet, melyben kihangsúlyozta, hogy a különböző kulturális programok révén, a két ország, Kína és Magyarország között hidat lehet építeni. A két ország együttműködése így nemcsak a magyar közönséghez hozza közel Kínát, de a kínai emberek is jobban megismerik, ahogy az igazgató fogalmazott, ezt a barátságos országot, Magyarországot. Li Denggui a magyar kultúra iránti elköteleződést egy közös magyar dal éneklésével fejezte ki. Az ELTE Konfuciusz Intézet kínai pedagógusai együtt adták elő a „Tavaszi szél vizet áraszt” című magyar dalt.

A nyitóünnepségen az ELTE BTK Művészetközvetítő és Zenei Intézet hallgatói adtak koncertet, melyben magyar és kínai dalok egyaránt felcsendültek, ezt követően a Bianhua egyesület tolmácsolásában láthattunk több évezredes hagyományra visszatekintő oroszláncot, majd a Chanwu egyesület kungfu bemutatója következett.

A nyitóceremónia után kezdetét vették a már említett kínai kulturális programjaink, illetve két érdekes előadást hallgathattak meg a résztvevők. Először dr. Havadi-Nagy István filozófus tartotta meg prezentációját „Konfuciusz ábrázolása a klasszikus kínai festészetben” címmel. A nyugdíjas egyetemi tanár előadásában Konfuciusz életszemléletére, filozófiájára is kitért.

Ezt követően Bakos Tamás mutatta be Peking nevezetességei. Bakos Tamás idegenvezetőként korábban számos túrát vezetett Pekingben, így előadása során saját élményeit és képeit osztotta meg az érdeklődő közönséggel. Az alkalomhoz illően a szakember a Pekingben található Konfuciusz templomára is kiért.
KORÁBBI HÍREK