Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

A ELTE Konfuciusz Intézet is ott volt az első Velencei Sárkányhajó Ünnepen

2022. június 04.

Tradicionális oroszlántánccal nyitották meg az első Sárkányhajó Ünnepet 2022. június 4-én a gyönyörű Velencei-tó partján. Több mint tíz sárkányhajóban mérték össze tudásukat a magyar iskolai csapatok 4 kínai civilszervezet profi evezősei mellett. A látogatók hagyományos kínai, az ünnephez szorosan kötődő ételeket is kóstolhattak. A fesztiválon a Konfuciusz Intézet sátránál Pekingi Opera maszkokat is festhettek az arra járók, melyet az RTL KLUB híradója külön kiemelt, mint a fesztivál egyik legnépszerűbb programját. A rendezvényt Kínában több mint ezer éve a kínai holdnaptár szerinti 5. hónap 5. napján tartják.

A Sárkányhajó Ünnep legizgalmasabb pontja a Sárkányhajó verseny volt, ahol az ELTE csapata kiválóan helyt állt, és egyetemek kategóriában dobogós helyezést ért el, az ezüstérmeket büszkén viselték az egyetem fiatal hallgatói.

Az ELTE evező csapata második helyezést ért el. Fotó: Macgill Szonja


Az evezőversenyen kívül az eseményen számos kulturális tevékenységet lehetett kipróbálni, az ELTE Konfuciusz Intézet sátránál a legkisebbek pekingi operamaszkokat festhettek, többen megismerkedhettek a kalligráfiával és halászhattak cukrokat kínai evőpálcikák segítségével. A sportos fesztiválozók a kínai lábtollas elnevezésű ügyességi játékot próbálhatták ki, melyhez a tó melletti füves terület kiválóan alkalmas volt, a divat iránt érdeklődők pedig, noha csak fénykép erejéig is, de tradicionális kínai ruhába bújhattak.

A gyerekek sokat időztek az ELTE Konfuciusz Intézet sátránál. Fotó: Macgill Szonja


A Velencei-tó partján 1 órás taiji oktatásra is volt lehetősége a lelkes közönségnek, mely a legkülönbözőbb korosztályból tevődött össze. Közel százan csatlakoztak intézetünk vezető harcművészeti oktatója, Kövér Kristóf által vezetett Yang stílusú taiji gyakorlathoz.

Kövér Kristóf, wushu oktató taiji órát tart a Velencei-tó partján. Fotó: Macgill Szonja


Az ELTE Konfuciusz Intézet mellett nemcsak kulturális intézmények, de számos kínai civilszervezet, cég is kitelepült, hogy prezentálhassa magát. A programot szolgáltató sátrakat különböző kínai ételeket, italokat és tárgyakat árusító helyek bontották meg, így bármelyik irányba is indultunk el a fesztiválon, sétánk során biztosan jobban megismerhettük a kiállító szervezetek munkásságát, a kínai kultúrát, és éhesek sem maradtunk.

Az ELTE csapata indul a rajthoz. Fotó: Macgill Szonja


Nemcsak a kitelepült pavilonoknál találkozhattak a látogatók a Kínához kötődő szervezetekkel, és így az ELTE Konfuciusz Intézettel, hiszen izgalmas színpadi produkciók is folyamatosan zajlottak a rendezvény területén felépített szabadtéri színpadon, melyből nem maradhatott ki a kínai nyelvet és kultúrát népszerűsítő intézetünk sem, így szervezésünkben Kövér Kristóf vezetésével fergeteges kung fu show-t láthatott a közönség. A színpadon oroszlántánc, szecsuáni maszkváltó show, és különböző táncos és énekes produkciók váltották egymást, és szolgáltatták a jó hangulatot.

Utolsó színpadi programként látványos harcművészeti bemutatót láthatott a közönség. Fotó: Macgill Szonja


Mivel Intézetünk kiemelten figyel arra, hogy a színes és látványos kulturális programokon túl, további értékes tudással is bővítse a Kína iránt érdeklődők ismeretét, így az eseményen Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus, Intézetünk vezető művészeti oktatója „A leírt és lefestett sárkány” címmel tartott előadást, melyben a sárkány írásjegy és a figura ábráinak bemutatására helyezte a fókuszt. Az alkotóművész többek között bemutatta hogyan jelenik meg a mitikus lény a képző- és iparművészetben, a régi koroktól egészen máig, Chen Rongtól a tetoválásig.

Horváth Janisz előadást tart. Fotó: Macgill Szonja


Az eseményt a nagy sikerre való tekintettel jövőre is megrendezik a szervezők, így az ELTE Konfuciusz Intézet is szívesen csatlakozik majd a hagyományteremtő fesztiválhoz.

A látványos tradicionális oroszlántánc mindig fényképezésre készteti a közönséget. Fotó: Macgill SzonjaKORÁBBI HÍREK