Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Lezajlott a 21. Chinese Bridge verseny

2022. május 27.

Lezajlott a 21. Chinese Bridge verseny, melyen az ELTE Konfuciusz Intézet tanulói látványosan szerepeltek.

2022. május 27-én délután három másik magyarországi Konfuciusz Intézettel és két egyetemmel együttműködve került megrendezésre a 21. Chinese Bridge verseny. Az eseményre a magyarországi Kínai Nagykövetség és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet közös szervezésében, online került sor.

A Chinese Bridge (Kínai Híd) nyelvi versenyt 2002 óta rendezik meg, ez a legfontosabb kínai nyelvi verseny, amelyet az egyes országok Kínai Nagykövetségei rendeznek, jellemzően valamelyik Konfuciusz Intézet társszervezésében. A Chinese Bridge versenyen kezdetekben csak egyetemisták vettek részt, később középiskolások, most pedig már második éve általános iskolások is.

1. ábra: 2022-ben is online formában rendezték meg a Chinese Bridge-t


A 2022-es, online megrendezett megmérettetést a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Qi Dayu úr, majd Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg. A nagykövet nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a kínai nyelv népszerűsítése a tanárok kemény munkáján és a szülők támogató hozzáállásán múlik, valamint hozzátette, hogy nagyszerű látni, ahogy a két ország, Kína és Magyarország közötti egyre szorosabban kiépülő kapcsolatok a fiatalok körében a kölcsönös megértés iránti vágyban tükröződik.

2. kép Megyeri Janka oklevele


Idén a Kínai Híd versenyen két kategóriában lehetett indulni: egyetemi hallgatók és általános iskolások. Az egyetemi hallgatók kategóriájában öt Konfuciusz Intézet és két egyetem, összesen kilenc versenyzője vett részt. Az egyetemistáknak egy előre felvett videóval kellett készülniük, továbbá még egy beszédet is kellett prezentálniuk a szakmai zsűri előtt. Az első helyezést egyetemisták kategóriájában Kim Younghwi nyerte el, aki a Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézetéből nevezett, a dobogó harmadik helyén pedig Megyeri Janka (felkészítő tanára: Wu Leidun) végzett, akit az ELTE Konfuciusz Intézet ajánlott.

3. kép Szücs Zoárd oklevele


Az általános iskolások videót készítettek, melynek előre megadott témája volt: A kínai nyelvtanulás csupa öröm. Ebben a kategóriában négy iskola, összesen kilenc résztvevője prezentálta kínai tanulással kapcsolatos affinitását és kínai nyelv iránt érzett szeretetét. Az első helyezést Jónás Janka, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumból érte el, míg a kiváló díjat az ELTE Konfuciusz Intézet által ajánlott Szücs Zoárd (felkészítő tanára: Fülöp Andrea) vehette át.KORÁBBI HÍREK