Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Nyelvvizsga történelmi pillanat: Még soha nem volt ennyi nyelvvizsgázónk

2022. március 26.

Március 26-án, szombaton összesen 397 nyelvvizsgázót fogadott az ELTE Konfuciusz Intézet. A résztvevők HSK 1-től egészen HSK 6-os szintig, valamint HSKK 1-3 szinten adtak számot tudásukról.

A kínai nyelv egyre nagyobb népszerűségnek örvend, becslések szerint jelenleg több mint 100 millió külföldi tanul kínaiul szerte a világban. Mi is segítjük azokat, akik ezt a különleges nyelvet szeretnék elsajátítani, hiszen fő profilunk a kínai tanítás. Az intézetben aktív nyelvoktatási tevékenység folyik, évente mintegy 2-3000 diák részvételével. A nyelvoktatás mellett a nyelvvizsgák szervezése is különösen fontos számunkra, hiszen egy visszacsatolást nyújt mind a diákoknak, mind az oktatóknak, ráadásul a sikeres nyelvvizsgázó egy értékes bizonyítványt tudhat magáénak, ami plusz pontban mérhető előnyt jelent az egyetemi felvételin, de prioritást élvezhet az a sikeres nyelvvizsgázó is, aki Kínával kapcsolatos területen szeretne elhelyezkedni a munkaerőspiacon.

Nyelvvizsgáztató tanáraink, középen Li Denggui, az ELTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója


A kínai nyelv iránti érdeklődést pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2022. március 26-án intézetünk rekordszámú 397 résztvevővel tartotta meg a HSK és HSKK nyelvvizsgákat. A járvány miatt az eredetileg 2021. december 5-re tervezett nyelvvizsga, idén márciusra került halasztásra, valószínűleg ez is az oka annak, hogy az intézet 20 éves fenállása óta még soha nem tartott meg egy nap alatt ennyi nyelvvizsgát. A résztvevők nagy számából kiindulva reméljük, hogy sokan továbbra is nagy elánnal tanulják majd a kínai nyelvet és az ELTE Konfuciusz Intézet választják majd arra, hogy kínai nyelvből nyelvvizsgát tegyenek. Különösen nagy örömünkre szolgál a számottevő nyelvvizsgázó melett, hogy intézetünket idén is „Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont” kitüntetésben részesítették, a rangos elismeréssel már másodszor tiszteltek meg bennünket.

HSK nyelvvizsgázók


A nyelvvizsgaközpont pedig eddig még nem számolt ennyi vizsgázóval, éppen ezért a vizsgák zökkenőmentes lebonyolítása érdekében nagy figyelmet szentelve a nyelvvizsga előkészületekre tréninget is tartott munkatársainak, amelyen a vizsgafolyamatot és a vizsgáztatási szabályokat ismertették. Intézetünk gondoskodott arról is, hogy minden teremben biztosítva legyen magyar nyelven beszélő segítő munkatárs. Ez számunkra azért is volt kiemelten fontos, mert voltak egészen fiatal vizsgázóink is, akiket szüleik kisértek el, így készséget vállaltunk arra, hogy amikor a terembe lépnek, akkor is biztosítva legyen számukra a támogató és informatív közeg. A kínai és a magyar munkatársak közös erőfeszítésének köszönhetően a vizsgázók idei nagy létszáma ellenére, problémamentesen megtartottuk a vizsgákat, összesen 259 HSK és 138 HSKK nyelvvizsgázót fogadtunk.

HSKK nyelvvizsgázók


A következő HSK és HSKK nyelvvizsgánk július 16-án kerül megrendezésre, melyre májusban fog megnyílni a regisztrációs felület. A soron következő vizsgánk a Youth Chinese Test (YCT) nyelvvizsga, melyet május 15-én kimondottan gyerekek részére tartunk. A vizsgáról és a jelentkezésről bővebben ide kattintva olvashat.

Intézetünk nemcsak a kínai nyelv oktatásában és a nyelvvizsgáztatásban, de a kínai nyelvtanárképzésben is jelentős szerepet tölt be, hiszen 2014-ben itt akakult meg a Közép- és Kelet- európai Tanárképző központ, amely egyedülálló a világon.


Szerző: Gájász Enikő


KORÁBBI HÍREK