Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Az ELTE Konfuciusz Intézetét újra „Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont”- nak minősítették

2022. március 17.

Intézetünk újabb sikeres évet zárhat maga mögött, hiszen ismét megkapta a „Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont” kitüntetést. A rangos elismerést, Magyarország legrégebbi és legnagyobb kínai kulturális intézete először tavaly nyerte el. A díjat 2021-ben a CTI (Chinese Testing International Company) és a Nyelvoktatási és Együttműködési Központ (Center for Language Education and Cooperation) adományozta. A „Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont” címet, a világ 156 országában 1201 helyen működő kínai nyelvvizsgaközpont közül tavaly mindössze 32-nek, ebből 11 európai nyelvvizsgaközpontnak, idén összesen 76 intézménynek, ebből 25 európai nyelvvizsgaközpontnak ítélték oda, köztük az ELTE Konfuciusz Intézetének.

Az ELTE Konfuciusz Intézet Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont kitüntetést kapott


A 2006-ban alapított ELTE Konfuciusz Intézetben 15 éves fennállása alatt összesen 4804 nyelvvizsgázó volt, köztük 2759 HSK, 1277 HSKK , 763 YTC és 5 BCT nyelvvizsgán vett részt.

A nyelvvizsgákkal kapcsolatban elmondható, hogy intézetünk 2021 júniusában másodszorra szervezte meg a BCT nyelvvizsgát, amelyen három vizsgázó vett részt. A koronavírus járvány miatt 2021-ben pedig lehetőség nyílt arra, hogy a diákoknak otthonról biztosítsuk a nyelvvizsgázást az ún. „Online Home Edition HSK&HSKK Exam” segítségével HSK 3-5-ös és HSKK 1-3-as szinten. Ezzel a típusú vizsgával 2021. április 24-én összesen 40 diák vizsgázott le. Több személyes jelenléttel megtartott vizsga is elhalasztásra került, azonban 2021 májusban, októberben és júliusban is sikerült megtartanunk a HSK és HSKK vizsgákat, amelyeken összesen 507 fő vett részt. 2021-ben két alkalommal is szerveztünk YCT vizsgákat, amelyeken összesen 69 vizsgázó volt.

Az ELTE Konfuciusz Intézet Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont kitüntetést kapott


Prof. Dr. Hamar Imre sinológus, az ELTE nemzetközi ügyek rektorhelyettese, az ELTE Konfuciusz Intézet és az ELTE BTK Távol-Keleti Intézet igazgatója a kitűntetéssel kapcsolatban tavaly hangsúlyozta: a nyelvvizsgák szervezésének különösen fontos szerepe van a nyelvoktatás mellett, hiszen egy visszacsatolást nyújt mind a diákoknak, mind az oktatóknak, mind pedig a diákok szüleinek a diák előrehaladásáról, és további tanulásra ösztönzi a hallgatót. Ezeken kívül a Konfuciusz Intézetek által szervezett kínai nyelvvizsgák hazai és külföldi egyetemek felvételijén jelenthetnek plusz pontokat, vagy lehetnek az egyetemre való bejutás alap követelményei, illetve a szakmai előmenetelt is nagyban segítik. A Konfuciusz Intézetek nyelvvizsgái azért is lényegesek, mert a különböző kínai nyelvi, kínai nyelvtanári és egyéb oktatási-kutatási ösztöndíjak nélkülözhetetlen feltételét képezik.

Az ELTE Konfuciusz Intézete a „Kiváló Kínai Nyelvvizsgaközpont” minősítés mellett, története során többször elnyerte a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) kiválósági díját, valamint Modell Konfuciusz Intézet címet is.


A kínai nyelvű hír és a teljes (kínai-angol nyelvű) rangsor ide kattintva tekinthető meg.


Szerző: Gájász EnikőKORÁBBI HÍREK