Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 11.00 - 18.30, P: 11.00 - 16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Az ELTE Konfuciusz Intézet adott otthont a 20. Egyetemi Kínai Híd nyelvi versenynek

2021. május 28.

A „Kínai Híd” elnevezésű nyelvi versenyt minden évben több mint 20 országokban rendezik meg, hogy végül a legjobbak a kínai döntőben mérhessék össze tudásukat. Az egyetemista és a középiskolás korosztály számára is meghirdetett verseny magyarországi döntőjének évente más és más hazai Konfuciusz Intézet, illetve középiskola ad otthont. Az idei évben az országos egyetemi versenyt intézetünk szervezte meg a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségével együttműködve, a járványhelyzetre való tekintettel online formában május 28-án. A középiskolás verseny szervezője pedig a Magyar−Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium volt.

A két program közös megnyitó ünnepségén elsőkén Qi Dayu, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte a résztvevőket, majd Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója, valamint a megnyitó díszvendége, Zombory Klára, sinológus-műfordító, a Magyar−Kínai Baráti Társaság elnöke mondta el beszédét, végezetül Erdélyi Zsuzsanna, a Magyar−Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője üdvözölte a résztvevőket. A program házigazdája, Li Denggui, intézetünk kínai igazgatója volt. A beszédeket követően Chen Kun, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási tanácsosa nyitotta meg a 20. Egyetemi Kínai Híd versenyt.

Qi Dayu nagykövet Úr beszéde


A verseny résztvevői


Az öt különböző egyetemről érkező 11 induló két kategóriában mutatta be nyelvtudását és kínai kulturális ismereteit. Mindannyian olyan magyarországi egyetemről érkeztek, amelyen kínai nyelvoktatás folyik, így a Konfuciusz Intézeteknek is otthont adó ELTE-ről, a Miskolci Egyetemről, a Pécsi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről, továbbá a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről.

Csokai Levente Bálint


Döme Zsófia


A versenyzők először az „Egy világ, egy család” témára írt kínai nyelvű beszédeiket mondták el, majd a kínai kultúrához kapcsolódó produkciókat mutattak be. Egyetemünket a BTK Távol-keleti Intézetének kínai szakirányos hallgatói, Janszky-Máriás Nikol, Szakály Judit Sarolta és Zsikla Noémi képviselték.

Samaneh Raiss Shaghaghi, a verseny győztese


A zsűri döntése alapján a verseny nyertese, aki Magyarországot képviseli a kínai döntőben, Samaneh Raiss Shaghaghi (SZTE) lett, Kántor Boglárka (ME) és Spisák Bernadett (ME) megosztott második helyen végzett, Janszky-Máriás Nikol (ELTE), Szabó Izabella (PPKE) és Zsikla Noémi (ELTE) pedig a szintén megosztott harmadik helyet szerezte meg.KORÁBBI HÍREK