Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 11.00 - 18.30, P: 11.00 - 16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Nemzetközi webinárium az ELTE Konfuciusz Intézetének szervezésében

2020. december 12.

2020. december 12-én az ELTE Konfuciusz Intézetének Közép- és Kelet-európai Regionális Tanárképző Központja nemzetközi webináriumot szervezett „Digitális válaszok a COVID-19 kihívásaira a kínai nyelvoktatásában” (‘Digital responses to the COVID-19 challenges in teaching Chinese’) címmel. Az egynapos programon a 15 közép- és kelet-európai országból bejelentkező mintegy 100 résztvevő a nyelvoktatást segítő digitális lehetőségekről hallgathatott előadásokat.

A webinariumon prof. dr. Hudecz Ferenc, a MTA alelnöke, az ELTE korábbi rektora, a Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának tiszteletbeli tagja, majd prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója, végül Dr. Li Denggui, az ELTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, illetve dr. Ye Qiuyue a Közép- és Kelet-európai Regionális Tanárképző Központ oktatási igazgatója köszöntötte az online térben a résztvevőket. Ezt követően két Pekingből bejelentkező vendégprofesszor, Zhao Yang (Pekingi Egyetem) és Yang Xu (Pekingi Idegennyelvi Egyetem), valamint Uwe Pohl, az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézetének egyetemi docense tartott előadást pedagógiatörténeti és szakmódszertani témákban.

A délutáni szekcióban 9 előadást hallgathattak meg a résztvevők. A térség különböző országaiból érkező kínai nyelvtanárok a COVID 19 világjárvány alatti oktatási tapasztalataikról, valamint a különböző digitális módszerekről és eszközökről adtak elő: Yana Shishkova és Polina Valentinova Tsoncheva (Bulgaria), Mateja Petrovcic (Szlovénia), Wisława Szkudlarczyk-Brkić (Lengyelország), Kresimir Jurak (Horvátország), Marina Pop-Cenic (Szerbia), Ieva Nagytė (Litvánia), Iryna Iliychuk (Ukrajna), Wei-lun Lu (Csehország).

Az előadásokat követő fórumon pedig arra is lehetősége volt a webinárium résztvevőinek, hogy kötetlenebb formában oszthassák meg tapasztalataikat, és a digitális oktatás során fellépő problémákról és megoldási lehetőségekről beszélgethessenek. A program végén Dr. Hamar Imre és Dr. Ye Qiuyue búcsúzott el a résztvevőktől, beszédükben köszönetüket fejezték ki az előadóknak az aktuális témákért és a megosztott tapasztalatokért, amelyeket a hallgatók a mindennapi oktatási gyakorlatban is kamatoztatni tudnak, és köszönetet mondtak a résztvevőknek az egész napos figyelmükért.


KORÁBBI HÍREK