Hiteles kínai nyelvoktatás, kínai nyelvtanfolyamok mindenkinek - ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

ELTE Konfuciusz Intézet, Budapest

   1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F., I.16.    Tel: (36)-(1)-411-6597
Ügyintézés: H-CS: 10.30-18.30; P: 10.30-16.00
                           ELTE Confucius Institute    youttube.com    Kínai enciklopédia

Évkönyv - 2022. eseményei
A szemem a fülem, a kezem a szám – A kínai jelnyelvre fordításának kérdései

Felébredt Sárkány, az ELTE Konfuciusz Intézet modern Kínát bemutató előadássorozata

Időpont: 2022. április 13. 17:00-18:30

Helyszín: ELTE BTK Kodály terem
(1088 Budapest, Múzeum körút 4/F)

Előadó: Farkas Diána sinológus, jelnyelvi tolmács

ELTE Confucius Institute


Az előadás célja, hogy a jelenlévőknek egy olyan világba nyújtson betekintést, amelyben a tonalitást felváltja a vizualitás, amelyben a beszédet a kezek formálják.


tovább » « bezár

Nem véletlen a kínai shouyu, azaz „kéznyelv” elnevezés.
Képzeljük el, mihez kezdhet a siket társadalom egy olyan országban, ahol a hangsúlyoknak, amiket ők nem hallanak, jelentés megkülönböztető szerepe van? Vagy, hogy hogyan betűzték le a szavakat 1958-ig, a pinyin megalkotásáig? Milyen nyelvi és fordítási problémákba ütköznek a jelnyelvi tolmácsok a kínai nyelv sajátosságai miatt?


Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényünkön!


* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu.)
Állatábrázolás a hagyományos kínai festészetben
Horváth Janisz előadása ONLINE

Időpont: 2022. március 29. kedd, 17:00–18:30

Ahogy minden kultúrában a kínai hagyományban is különös figyelmet szenteltek a körülöttünk lévő világ megfigyelésére. Ez a távol-keleti ország művészeti örökségben is megnyilvánul különböző állatokat ábrázoló festmények formájában.

tovább » « bezár

A kisebb és nagyobb testű állatok lefestésének célja, nem csupán a valóság leképezése volt, hiszen bizonyos állatok szimbolikus jelentéssel bírtak, a pozitív üzenetet hordozó élőlényeket pedig, éppen ezért gyakrabban jelenítették meg, és váltak a kínai festők termékeny témáivá. Az előadás során az ELTE Konfuciusz Intézet festészeti és kalligráfia kurzusainak vezető oktatója, nemcsak az előbb említett, az állatokhoz tartozó különböző, érdekesebbnél érdekesebb konnotációkba avat be, de az is kiderül, hogy a kínai dinasztiák alatt, hogyan változott az állatábrázolás tematikája, azaz mely állatok kerültek a festészet középpontjába, és melyek voltak azok az élőlények, amelyek megjelenítése idővel, az egyes történelmi korszakok alatt visszaszorultak.

Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus előadásából a hallgatók többek között megtudhatják, hogy milyen jellegzetességei vannak a kínai hagyományos festészetben az állatábrázolásnak, milyen átvitt jelentést hordoznak az ábrázolt élőlények, legyen szó a természetben előforduló tigrisről vagy akár olyan mitologikus lényekről, mint a Kínában nagy népszerűségnek örvendő sárkányról. Az online eseményen arról is szó esik, hogy az alkotók miért kerülték bizonyos teremtmények vizuális bemutatását, azaz némely állatok milyen okból nem szolgáltak táptalajául a festői munkának.

Előadó: Horváth Janisz, kínai festészet oktató, kalligráfus, tipográfus

Kép: Han Gan韓幹 (715–781) „Fény az éjben” 照夜白图


A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el:
https://www.zoom.us/
Az előadás azonban a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kultura@konfuciusz.elte.hu)Nemzetközi Kínai Nyelvoktatói Ösztöndíj tájékoztató - ONLINE

Időpont: 2022. március 18.,
péntek,18:00-19:30

Mindenkinek ajánljuk programunkat, aki szeretné megpályázni a Nemzetközi Kínai Nyelvoktatói Ösztöndíjat!

A tájékoztató angol nyelvű, és online kerül megrendezésre.

tovább » « bezár

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az idei évben is megrendezzük a Nemzetközi Kínai Nyelvoktatói Ösztöndíj tájékoztatóját, ahol hasznos információk fognak elhangzani az ösztöndíj feltételeiről, az ügyintézés menetéről, valamint ismertetjük a további fontos tudnivalókat, választ adunk a felmerülő kérdésekre, legyen szó a pályázás menetéről, vízum- vagy biztosítás ügyintézésről.

Az esemény Facebook linkje

Fordítás, ferdítés – a kínai versfordítás problémái - Salát Gergely online előadása

Ezerarcú Kína előadássorozat

Időpont: 2022. március 9. 17:00-18:30

Kínai verseket már Arany János is fordított magyarra, de igazán divatossá Magyarországon a kínai költészet az 1930-as években, Kosztolányi Dezső műfordításai révén vált.


tovább » « bezár

Ezt követően a 20. század legjobb költői ültettek át kínai verseket magyarra, volt, aki közvetítő nyelvből, s volt, aki sinológusok által készített nyersfordítások segítségével. A versfordítás minden nyelv viszonylatában számos problémát okoz, s különösen így van ez a kínai költeményekkel, hiszen a kínai teljesen más logikát követ, mint bármely más nyelv, ráadásul a kínai költészet rengeteg formai kötöttséggel rendelkezik. Az előadásban azt vázoljuk, hogy milyen olyan sajátosságai vannak a kínai verseknek, amelyek megnehezítik a fordítást, s hogy milyen eszközökkel lehet élni, hogy a fordító valahogy mégiscsak megoldja a lehetetlent, egy-egy kínai vers magyarra ültetését.


A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el:
https://www.zoom.us/
Az előadás azonban a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)Taiji tanfolyam - 8 alkalommal az ELTE Konfuciusz Intézetben

Taiji tanfolyam - 8 alkalommal, hétfőnként

Időpontok: 2022. jan. 17., 24., 31.,
febr 7., 14., 21., 28. márc 7., 19:00-20:00

Helyszín: Háló Közösségi és Kulturális Központ, Budapest, Semmelweis u. 4, 1052

Oktató: Kövér Kristóf, wushu oktató

Az ELTE Konfuciusz Intézet 8 alkalmas taiji tanfolyamot hirdet, melynek során Intézetünk wushu oktatója, Kövér Kristóf vezeti be a résztvevőket a Yang stílusú taiji alapjaiba.

tovább » « bezár

Kérjük, kényelmes öltözetben érkezzenek!

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.) Torma Laura online előadása az ELTE Konfuciusz Intézetben

Weöres Sándor és Kína - ONLINE előadás (Zoom)
Ezerarcú Kína online előadássorozat:

Időpont: 2022. február 22. 17:00-18:30

Előadó: Torma Laura, sinológus, a Tusoló kínai kultúrtörténeti blog szerkesztője

Weöres Sándor különösen fogékony volt a keleti kultúra és irodalom iránt, nem meglepő, hogy az 1936-ban elnyert Baumgarten-díj összegét is keleti utazásra fordította. Bár ennek az útnak csak kis része érintette Kínát, ugyanakkor ez nagyon fontos állomás volt Weöres életében.

tovább » « bezár

Az itt szerzett élmények és benyomások erőteljes inspirációt adtak későbbi munkásságához. Mind filozófiai tanulmányaiban, mind költészetében tetten érhetőek ezek a hatások, sőt, valószínűleg ennek az útnak köszönhetjük a kínai filozófia és költészet megannyi alkotásának talán leglíraibb magyar nyelvű fordítását. Ezerarcú Kína sorozatunkban ez alkalommal Weöres 1937-es keleti útjáról, a kínai kultúrához fűződő kapcsolatáról és fordításairól tart előadást Torma Laura, sinológus, a Tusoló kínai kultúrtörténeti blog szerkesztője.

A képen Veres Gábor szobrászművész alkotása látható.

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)A kínai pecsétek esztétikája - Horváth Janisz előadása az ELTE Konfuciusz Intézetben

A kínai pecsétek esztétikája - ONLINE előadás (Zoom)

Időpont: 2022. január 25. kedd, 17:00-18:30

Előadó: Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus

A kínai pecsétnyomatok kialakulása és rajzolata szoros kapcsolatban áll a kínai írásbeliség fejlődésével, hiszen a császárság-kori írásjegyek többnyire négyzetes tömbbe vésett karakterek voltak (ld. kis pecsétírás), ez pedig a pecsétnyomatok formájára is jelentős hatást gyakorolt.


tovább » « bezár

A pecséteket a régi időkben az okiratok, császári rendeletek hitelesítésére használták, de számos kevésbé formális változatukkal is találkozhatunk magánleveleken vagy műalkotásokon, ahol a pecsétnyomatok formája és elhelyezése újabb művészi dimenziót adott az alkotásoknak. Ezeken a képeken és kalligráfiákon a készítő, és a későbbi tulajdonosok, gyűjtők névjegy-pecsétjei láthatók. A legtöbb pecsétre a tulajdonosa nevét vésték, a kormányzati dokumentumokon használtak azonban általában a hivatal nevét tartalmazták, nem pedig egy tisztviselőét. A pecsétkő alapanyaga többnyire valamilyen zsírkő vagy faragható értékes kő, pl. szerpentinit, jáde vagy nemesfém, illetve elefántcsont volt, felső részüket gyakran kis szoborrá alakították. A pecsétnyomatok jellegzetes piros színét a porrá őrölt cinóber ásvány adta, amelyet növényi olajjal kevertek össze.

A pecséteket ma is előszeretettel használják Kínában, ennek köszönhetően ez egy napjainkban is élő, különleges alkalmazott művészeti forma, melynek kiemelkedő értékeit az is mutatja, hogy 2009-ben a kínai pecsétművészet felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus előadásából a hallgatók többek között megtudhatják, hogy milyen jellegzetességei voltak a császári pecséteknek, és hogyan kellett megfelelően elhelyezni a festményeken, kalligráfiákon a pecsétnyomatot.


A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el:https://www.zoom.us/

Az előadás a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.

A kínai pecsétek esztétikája - Horváth Janisz előadása az ELTE Konfuciusz Intézetben

* * *

A rendezvényen készült fotókat és videófelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.

(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: kristaly.agnes@konfuciusz.elte.hu.)